Stone Vertical Epic 11.11.11

, , Inga kommentarer
Den senaste ölen i Stones serie Vertical Epic är en sorts stark mörk belgare som är kryddad med chili och kanel. Det är den nästa sista ölen i serien och den kommer att släppas i ett begränsat antal på Systembolaget den första februari. Här i Kalifornien har den förstås redan kommit ut och jag sitter och sippar på den i skrivande stund.

När den får värma upp lite i glaset, eller i mitt fall en plastmugg (man tager vad man haver), så blir den riktigt len i smaken med en mjuk chokladighet och fruktighet med ett lätt chilisting. Jag hade inte kunnat plocka ut att det var just kanel i om jag inte visste om det, men det finns en kryddighet som ger en extra dimension till ölet och när man vet om det så känner man, långt bak, att det är kanel. En sipparöl vars styrka ligger i dess lenhet och många smaknyanser snarare än en massa överdådiga smaker.

Utan att vara någon expert på området kan jag tänka mig att den här ölen kan vara rätt så trevlig till en mildare cigarr, då jag även uppfattar en mild tobakston. Äppelpaj med vaniljsås borde också kunna funka, kanel och äpplen gillar ju varandra och ölen är tung nog att ta sig an en efterrätt. Brownies och liknande chokladiga skapelser bör den också klara av, där jag tror att chilitonen kan matcha riktigt väl. Inte heller vore den bortkastad på ordentlig mat av det något tyngre slaget. Instinktivt känns en mild men mustig köttgryta perfekt. Det är en tung öl på stor flaska så dela den gärna med en god vän eller två.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar