2012s bästa öldag?

, , 8 kommentarer
Ja, andra dagen på 2012 kan mycket väl ha varit en av de bästa i ölväg för hela året, för den blir svårslagen. Dagen började med att vi hämtade ut vår hyrbil från Hertz och åkte upp till Novato strax norr om San Francisco för att möta upp Baker från Ratebeer. Vi åkte tillsammans upp till Santa Rosa där vi först åkte till Bottle Barn för att handla lite. Bättre priser på öl från Kalifornien hittar man nog inte. Eftersom jag ska hålla en liten blindprovning med vissa av dessa öl när jag kommer hem så vill jag inte avslöja exakt vad jag köpt, men några av ölen var Old Stock Cellar Reserve och Nectar Ales Black Xantus. Totalt blev 11 flaskor inköpta här. Lite kul att ölen från Russian River är billigare här än på bryggeriet.
Vi åkte vidare till Russian River där vi käkade lunch och prova några öl. För min del blev det först Russian River IPA, som bara serveras på bryggeriet vad jag förstod, följt av Blind Pig, Perdition och Damnation. Ingen dålig början på dagen! Bryggeriet ligger mer eller mindre i centrum av stan och är man omkring San Francisco och har möjlighet så rekommenderar jag verkligen att man åker upp till Santa Rosa. Förutom Bottle Barn och Russian River i själva Santa Rosa så ligger både Lagunitas och Moylans längs vägen mellan SF och Santa Rosa. Moylans var förövrigt vår nästa anhalt.
Eftermiddagen spenderades på Moylans som hade en hel del spännande öl. Som tur var kunde man köpa smakprover på 4 oz (12 cl) av allting. Just då hade de sin barley wine lagrad på rågwhiskyfat på cask, vilket självklart prövades men tyvärr hade den tagit en lite väl syrlig ton för min smak. Baker sa att den hade smakat bättre tidigare, så den hade kanske bara legat öppnad i casken för länge? Tyvärr var Hopsickle slut för tillfället, men flera andra öl var riktigt trevliga. Kanske inte helt överraskande var deras olika IPA samt deras imperial stout de som jag gillade mest. Även Orange & Black var en spännande upplevelse, som en blandning av choklad med apelsinkrokant och stout.

Efter middagen åkte vi hem till Baker för att plocka fram några riktiga rariteter. Vi började med Kona Coffee Macadamia Coconut Porter som är en samarbetsöl från Stone, Maui och hembryggaren Ken Schmidt, samt samma öl lagrad på bourbonfat. Båda dessa går rakt in bland de bästa öl jag har druckit. Så otroligt balanserade och med så många lager av smaker att man hela tiden upptäckte nya saker i ölen. Bourbonvarianten var även den i grym balans, bourbonlagringen tog inte alls över utan la till ytterligare ett smaklager av vanilj och bourbon till allt det som finns i grundölet, utan att slå ut någon av dess egna smaker.

För att få med en svensk öl i provningen hade jag tagit med mig en Dugges Idjit hela vägen över pölen för att slänga in här. Den var riktigt bra nu, mycket bättre än när den kom på bolaget för ett tag sedan, men stod sig lite slätt mot de andra ölen denna kväll. Efter den kom tre öl som varit lite av heliga graaler för mig. Först ut av dessa var 50/50 Eclipse Buffalo Trace som även den hade väldigt många smaknyanser. Grym liten pjäs! Får se om jag hittar någon variant av Eclipse att ta med hem, men det verkar som de hunnit ta slut på de flesta ställen.
Sen korkade vi upp en flaska Dark Horizon 1st Edition, och jag var i himlen. Snacka om en öl som åldrats med värdighet. Så otroligt bra att jag knappt finner ord att beskriva den. Ni som har druckit den vet jag pratar om. För er som inte druckit den kan jag bara säga, drick den om ni får chansen. Det kommer säkert inte vara billigt, men det kommer att vara värt det. Till sist knäckte vi en Dark Lord Vanilla Bean Brandy Barrell. Tuuuung öl! Massiv attack av fransk vanilj följt av massor av mjuk men samtidigt kraftig choklad, mörka frukter och trä. En extrem öl på alla sätt och vis, som inte heller den går att beskriva rättvist med bara ord. Från början hade vi tänkt knäcka några fler roliga öl, men vi fick nog för kvällen efter Dark Lorden. En värdig avslutning på vad som kan ha varit 2012s bästa öldag för mig.

8 kommentarer:

 1. Ja vad säger man? Grattis antar jag.
  Vilken grym Öldag!
  Mvh Malt.P

  SvaraRadera
 2. Jag är INTE avundsjuk....inte ett dugg....

  SvaraRadera
 3. Fasiken vad bra det låter!

  Dark Horizon 1st Edition skulle räcka för mig. :)

  SvaraRadera
 4. Vilken var den tredje ölen med gult vax? Var förövrigt inte jätteimponerad av Dark Horizon 1 st Edition när jag drack den, visst var den god men inte wow. Har å andra sidan endast druckit den vid ett tillfälle och då är det ju alltid dagsform mm som spelar in.

  SvaraRadera
 5. Eclipse Buffalo Trace och Dark Lord:en låter mycket intressanta. Brukar finns flera olika varianter av Eclipse att tillgå under beer week, någon i butik men framförallt på eventen med bryggeriet. Då även att ta med.

  SvaraRadera
 6. BA Kona Coffee hade ju inte varit alls läskigt att få pröva. Ang Eclipse så har jag hört den ska finnas tillgänglig i SF då en bekant där la undan en bunt flaskor åt mig för den kommande resan.

  SvaraRadera
 7. Den tredje ölen med gult vax var CCB Marshal Zhukov Double Barrel, men vi (eller mest Baker ;) ) orkade inte mer efter Dark Lorden så vi öppnade den aldrig. Jag var rätt nöjd med dagen ändå :)

  Såg inga Eclipse på varken City Beer eller Bottle Barn. Fast nu när jag provat en variant vetefan om det är värt att köpa fler, de är ju inte precis billiga.

  SvaraRadera
 8. Johan dom är värda varenda korvöre! 30 bucks har jag för mig vi betalade för dom, har ett gäng olika varianter kvar så det är väl inte helt omöjligt att det dyker upp någon på framtida provning :)

  SvaraRadera