Första dagarna i San Francisco

, , 5 kommentarer
Efter att ha landat på San Francisco International efter 11 timmar på BA-flighten från Heathrow så var det med viss lättnad som jag kunde plocka av min väska från rullbandet och konstatera att alla öl jag tagit med för byten verkade hela. En BART-tur senare klev vi upp till solsken och 15 graders värme på San Franciscos gator, och den första doften som slog emot mig var en som jag närmast associerar med Amsterdam. Även humlens nära släktingar är populära här.

Efter att ha checkat in på vandrarhemmet och fått lite middag i magen så kände vi att den långa resan började ta ut sin rätt. Vi nöjde oss med att gå tillbaka till vandrarhemmet och titta in på närbutiken rakt över gatan för att se om de hade några goda öl. Valet föll på ett sexpack vardera av Firestone Walker Union Jack och Ballast Point Yellowtail Pale Ale. Efter två öl insåg vi att kombinationen öl, jetlag och sömnbrist påverkar en väldigt mycket och bestämde att det fick vara nog för kvällen. Sådär runt klockan nio.

Onsdagen började med en tur till närmaste Whole Foods, en lite större mataffär, där vi köpte med lite lunch och andra småsaker man kan behöva. Jag spanade förstås in ölhyllan som erbjöd en hel del gott. En Firestone Walker XV åkte ner i korgen, liksom en Pliny the Elder samt Stone Vertical Epic 11.11.11 som ju kommer till Systembolaget om en månad. Plinyn klarade sig inte längre än till lunchen. Äggröra, ekologisk jalapeñokryddad bacon och Pliny the Elder är rätt trevligt till lunch må jag säga. Storheten med Pliny är ju att den lyckas vara riktigt humlig samtidigt som den har en utmärkt balans utan att bli för maltsöt. Efter shopping och allmänt turistande kring Fishermans Wharf följt av en öllös middag tog vi bussen ut till den ökända baren Toronado. Den lilla lokalen var fullpackad med folk men på något sätt lyckades vi ändå klämma oss ner vid ett bord. Ljudnivån var i nivå med en nattklubb och jetlaggen satt fortfarande i, så efter en varsin öl hade vi faktiskt fått nog för kvällen. Jag drack Sculpin IPA från Ballast Point, en IPA som jag länge sett framemot att få dricka. Besviken ska jag väl inte säga att jag blev, men den levde inte helt och hållet upp till mina förväntningar. Det får bli till att pröva igen när vi är nere i San Diego tror jag minsann.
Fatölslistan på Toronado


På onsdagen ville de andra gå runt och kolla i stan medan jag ville ner till City Beer för att hitta något gott att dricka på nyår. Jag kom dit lite innan de öppnade, så för att döda av väntetiden gick jag till ett café hundra meter bort. Något förvånad såg jag att de hade 5-6 fatöl, bland annat några från Speakeasy som ligger här i San Francisco, så jag passade på att prova deras Big Daddy IPA. Tänk om vilket randomcafé som helst i Sverige hade några lokala mikroöl på kran? Hursomhelst, ölen dracks upp och City Beer slog upp dörrarna så jag travade dit. Vad det verkar så kommer det bli ännu bättre möjligheter till ölshopping senare, och framförallt kommer vi ha bil när vi lämnar SF, så nu var det huvudsakliga målet att plocka upp lite gott att fira in det nya året med. Det slutade med ett mixat sexpack småflaskor och två bombers, nämligen följande.

Midnight Sun Arctic Rhino Coffee Porter
Midnight Sun Cohoho Imperial IPA
Stone/Alchemist/Ninkasi More Brown Than Black IPA
Stone/Baird/Ishii Japanese Green Tea IPA
Stone/Bruery/Elysian La Citrueille Cèleste de Citracado
Dogfish Head Burton Baton
Stillwter/Struise Outblack
Hebrew Bitersweet Lennys RIPA

Efter lunch tog vi oss ut till Golden Gate Park, en helt enorm park med massor av saker att se och kolla på. Inte så mycket öl kanske, men Haight Street slutar i parkens östra ände och dit gick vi förstås sen. Det gamla hippieområdet Haight Ashbury är kul att strosa igenom och när man sedan känner sig lite hungrig och törstig så är det perfekt att droppa in på bryggpuben Magnolia på 1398 Haight Street. Det gjorde också vi såklart, och det var en av resans höjdpunkter än så länge. Det är litet, ihopklämt och med en atmosfär som få svenska pubar kan överglänsa. Jag valde deras hamburgare med gruyere och deras Proving Ground IPA på cask. Ölen var riktigt härlig med massor av röd grapefrukt, tallbar och en lång beska. Precis vad som behövdes till hamburgaren, som kan vara den bästa hamburgare jag har ätit. Själva burgaren, tillagad till medium, hade en rejäl och saftig köttsmak som var det som verkligen glänste, och som tillsammans med gruyeren och IPAn var gudomligt. Pommes friten var gjorda på plats med skalen kvar på potatisen och tillsammans med den vitlöksosande aiolin var de ett perfekt komplement. Efter maten tog jag in en provbricka med sex av deras andra öl som de hade på fat just nu, medan mina kompisar tog in några pints av andra öl. Överlag en bra kvalitet på deras öl, där många var typiskt engelska. Förutom IPAn så var också Prescription, Cole Porter och Stout of Circumstance värda särskilda omnämnanden.

Toronado råkar också ligga på Haight Street och dessutom är det bara nerförsbacke på vägen dit från Magnolia, så vi strosade över dit när vi kände oss klara på Magnolia. Här var det lite mindre folk än gårdagskvällen och återigen lyckades vi precis fånga ett bord. Några fat hade bytts sen gårdagen och framförallt var det Dogfish Head 120 Minute IPA som fångade mitt intresse. En spännande liten skapelse är det verkligen, och jag kan förstå att den inte passar alla. Stor maltsötma och rejäl fruktighet från både jäsning och humlen. En fin öl att avsluta kvällen med, för återigen blev det bara en öl på Toronado. De verkar förövrigt ha öl som t ex Pliny the Elder på mer eller mindra fasta kranar, men vi ska ju upp till Russian River efter nyårshelgen så att pröva Pliny på fat kan minsann vänta lite. Det var allt för nu, efter nyår blir det besök på Moylans, Russian River och kanske Lagunitas, samt ölshopping på Bottle Barn i Santa Rosa och en ölprovning tillsammans med en kille från Ratebeer som ser ut att kunna bli av episka proportioner. Tre av ölen vi ska prova har gult vax, så kan ni få klura lite på vilka det kan vara.

För övrigt så uppdateras det lite mer frekvent på Porterstekens Facebooksida, så häng med där om du vill läsa mer om vad som händer här i Kalifornien.

5 kommentarer:

 1. I am sooooo jealous of you right now! Have an amazing time in an amazing city

  SvaraRadera
 2. Ang Sculpin så var du nog bara inte i form. Sculpin är bäst av IPA vilket du nog inser nästa gång. :)

  SvaraRadera
 3. Gult vax. FFF Baller Stout, FFF Dark Lord Imperial Stout 2011 och FiftyFifty 2011 Imperial Eclipse Stout (Buffalo Trace Barrel Blend).

  SvaraRadera
 4. 1,5 rätt där Weine. 50/50 Buffalo Trace ska med, och så en variant på DL, däremot ingen Baller Stout. Man får åka lite längre österut för att hitta det bryggeriet, och namnet på ölet har sitt ursprung öster om Sverige till och med :)

  SvaraRadera
 5. Låter som om ni kommer dricka en av varianterna på DL som släpptes i år. Jag gissar på PvW. Det sista vettefan.

  SvaraRadera