Porterstekens julklappstips 2011

, , 1 kommentar
Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att komma med några julklappstips såhär mitt under lussevakan (jag ser förresten inte framemot att bli väckt kl 5 imorgonbitti av sjungande damer). Tipsen är för dig som letar efter julklappar till en ö- och matlälskande familjemedlem, vän eller käraste, till någon som behöver hjälp på traven för omvändelse eller kanske till dig själv rent ut av? Eller se det som något du själv kan skriva upp på önskelistan.

Ölkultur på papper och disk - The Brewmaster's Table av Garret Oliver, Tasting Beer av Randy Mosher eller varför inte någon klassisk bok av Michael Jackson? Anpassa nivån på boken efter mottagaren bara. Eller kanske nyutgivna Beer Wars på DVD? Adlibris och CDON brukar vara bra ställen att börja leta på. Här finns några ölboksrecensioner som jag har skrivit, och här är en kortare recension av Beer Wars.


Ölprovning - Många pubar och bryggeriet, samt Systembolaget, anordnar regelbundna ölprovningar. Förutom att de förutom den goda ölen ofta också är väldigt lärorika så är det även trevliga sociala arrangemang. Man lämnar alltid en ölprovning med ett leende på läpparna.

Beer Makers Dinner - För dig som vill ta det ett steg längre än en vanlig ölprovning. Kolla vilka som är på gång i ditt område. För dig som bor i Dalarna kan jag rekommendera att Kopparhatten i Falun anordnar två stycken till våren med Oppigårds respektive Sigtuna, men platserna går åt fort.

Så här såg det ut hos oss i helgen

Chokladfondue - Festligt och syndigt på samma gång! Kan med fördel plockas fram till såväl myskvällen på tu man hand som till filmkvällen med kompisgänget. Det mesta du doppar i chokladen passar perfekt med tyngre mörka öl och sötade lambics. Varför inte pröva att reducera lite öl och blanda ner i fonduen? Billiga varianter finns på t ex Åhlens och har du mer pengar än du kan göra av med så finns det också varianter för många hundralappar.

Digital stektermometer - Alla som tycker om att tillaga stekar och annat kött i ugn behöver en stektermometer. Med en digital sådan kan man dessutom ställa in ett alarm till när en viss innertemperatur är uppnådd, så att man kan njuta av sin matlagningsöl i lugn och ro under tiden köttet steker färdigt och slippa springa och läsa av termometern stup i ett. Finns på t ex Clas Ohlson.

En bra kniv - Med en bra kniv med skönt grepp och skärpa som håller sig så blir matlagningen så mycket roligare, enklare och säkrare. En vanlig kockkniv eller santokukniv i bra utförande behöver alla ha sitt kök. Vill man ge bort något riktigt fint kan man välja en kniv som är smidd i damaskusstål. Tänk bara på att vissa tror att det betyder otur att ge bort en kniv, så om mottagaren är vidskeplig kan det bli ett knivigt läge (sorry, jag var tvungen). För att komma runt det kan man be mottagaren om en krona i utbyte mot klappen.

Resa till en öldestination - För dig som vill spendera lite mer på klappen vill jag föreslå en weekendresa till någon öldestination. Vi har ju väldigt många trevliga ställen såväl i Sverige som runtom i Europa som inte innebär någon alltför lång resa. London, Köpenhamn, Bryssel, Stockholm, Amsterdam, Rom, Prag - Alla kan de erbjuda fantastisk öl och mat tillsammans med intressanta turistattraktioner av det vanliga slaget.

Till sist vill jag bara påminna att det kan vara lite känsligt att ge bort alkohol så tänk igenom det ordentligt om du vill göra det. Kom också ihåg att julen är barnens högtid så njut av julöl och glögg i måttliga mängder.

1 kommentar:

  1. Bra tips Johan. Jag lägger till en hembryggar kurs via SHBF. Finns kurser i lite olika städer. Även Monks Café kör kurser men de är betydligt dyrare och inte lika användbara om man ska lära sig brygga hemma.

    SvaraRadera