Tips inför andra helgen på SBWF

, , Inga kommentarer

Imorgon fortsätter 25-årsjubilerande Stockholm Beer & Whisky Festival efter några dagars paus och för er som ska gå besöka festivalen under dess andra helg kommer här några tips på öl och utställare som inte bör missas.

Festivalen är sig lik i det stora hela. Den kanske största förändringen är att den så kallade Hall 3, alltså rummet innanför trappen upp till Hall 2, har blivit garderob till förmån för mer utställaryta i Hall 2 där garderoben låg ifjol. Ytorna man behöver hålla koll på är mer samlade med andra ord.

I övrigt känner man igen mycket sedan tidigare år och det är också bland några av de etablerade utställarna som man hittar årets godbitar. En av de absoluta höjdpunkterna i mitt tycke är Oppigårds Blue Tuesday IPA som är helt fantastiskt bra. Helt i klass med exempelvis den hyllade Stigberget GBG Beer Week IPA, som för övrigt också finns att prova för den som vill jämföra, eller har missat den tidigare.

Belgoklubben har utökat sin monter ordentligt och har nu en hel kyl fylld med bara suröl utöver den vanliga kylen där de har både sura och icke-sura belgare. Här serveras allsköns bra öl med en hel del roliga överraskningar.

En av årets heta släpp i lambicvärlden heter Armand & Gaston och har förstås gjorts av Drie Fonteinen. Den och flera andra godsaker från bryggeriet finns att prova i Brills monter. Armand & Gaston är en geuze som blandats på enbart Drie Fonteinens egenbryggda lambic och det är första gången det har hänt sedan de skaffade sitt nuvarande bryggverk. Både god och historisk! Även andra godsaker från Drie Fonteinen, så som Hommage och Framboos, finns att prova i Brills monter.

Jag tycker också att man ska svänga förbi Nynäshamns nya monter och prova någon eller alla av deras ofiltrerade, självrunna lager (Landsort, Pickla och Tjockhult Tjinook). Runt hörnet från dem hittar man Beer Enthusiast som har en riktigt god Sangria Sour från spanska Edge. Och ner åt andra hållet, förbi Brill och Oppigårds, hittar man Riktig Cider som i vanlig ordning har massvis med tokbra cider.


Och så tycker jag att man ska ta sig en titt nere hos Fjäderholmarnas där det finns Mr Cocoa som serveras direkt ur det lilla Mackmyrafatet som det har lagrats på. Smarrigt! Vore inte det nog så har de också en underbar vörtglass med salt-karamell-drav-strössel.

Till sist kan jag också tipsa om att jag kommer att hålla Ölskola I hela helgen. Precis som ifjol kommer jag ha en ölskola om IPA, som hålls varje dag under helgen, men i år har vi också utökat med en ölskola om suröl som också hålls varje dag. Det blir också en ölskola om modern svensk bryggerihistoria där jag med avstamp för en sisådär 25 år sedan kommer gå igenom hur vi hamnat där vi är idag med fler bryggerier än någonsin. Denna ölskola hålls endast på lördag. Alla dessa är kostnadsfria föredrag utan provning (men man kan ha med sig öl i glaset om man är törstig).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar