Oppigårds inviger nytt bryggeri

, , Inga kommentarer

Det blir inte bara massor av nya bryggerier i Sverige, de som funnits med ett tag expanderar och blir större. Störst av dem alla blir Oppigårds som i helgen hade invigning för sitt sprillans nya bryggeri. Nytt brygghus, ny buteljeringslina och nya tankar i en helt ny lokal, nästgårds från det gamla bryggeriet som blir kvar för att brygga mindre batcher av öl. Så räkna med ännu mer och fler öl från Oppigårds framöver.

Det nya bryggverket är på 8000 liter och är ett fyrkärlssystem vilket möjliggör fler bryggningar per dag. Det är dessutom ångdrivet istället för direkteldat, en övergång som vanligtvis leder till renare maltsmaker. Med tre bryggningar har en av de nya tankarna fyllts upp. När det sedan är dags att buteljera så klarar den nya buteljeringslinan av 14000 flaskor i timmen. Totalt har över 30 miljoner kronor investerats i det nya bryggeriet.

Men riktigt allt blev inte riktigt som tänkt. Den planerade burklinan fick vänta, så tills vidare är det fortsatt flaskor och fat som kommer att komma ut från Oppigårds. Björn och alla medarbetare var väldigt nöjda med sitt nya bryggeri ändå, och med all rätt, för det är imponerande att ha byggt upp detta i Sverige på bara 13 år. Det gamla bryggeriet kan klämma ur sig 2 miljoner liter om året och det nya bryggeriet kan producera 2 - 3 miljoner liter till om året, beroende på hur mycket lager och hur mycket ale man gör. Än så länge finns inte behov för mer än så men när det uppstår finns det gott om plats för att ställa in fler tankar, så kapaciteten kan utökas allteftersom det behövs, upp till omkring 8 miljoner liter om året. Där någonstans börjar också kapaciteten för brygghus och tapplina att slå i taket, så som ni förstår är det dimensioneringen väl planerad.


Det kommer finnas gott om plats att växa för Oppigårds men den utökade kapaciteten och förbättrade utrustningen betyder också att de kommer få bättre möjligheter att utveckla nya produkter liksom att göra mer säsongsprodukter och specialbrygder. Under SBWF fick vi ett smakprov på en kommande öl i form av Blue Tuesday IPA, en fantastisk IPA i modern amerikansk stil. Den kommer att dyka upp på fat på krogen under hösten och på flaska i början av nästa året när man kommit igång ordentligt med det nya bryggeriet. Det här är en produkt som kommer att hamna i den fasta portföljen och humlen är redan kontrakterad för flera år framöver.

De har också experimenterat med lite mindre produkter. Under invigningsdagen fick vi smaka på en mörk belgare gjord med Chimayjäst (WLP 500) som liknade just en Chimay Blå, men med lite mer tyngd i smaken. Dessutom serverade de en fatlagrad variant av sitt barley wine Thurbo Old Mill som smakade himmelskt. En smal produkt visserligen, men det är bara att hålla tummarna för att det kommer mer. Framåt kvällningen dök det också upp en flaska av ett suröl med inspiration från de flamländska rödölen (t ex Rodenbach). Om jag förstod det rätt var den tappad direkt ur det ekfat den låg och mognade på och var ännu inte helt klar, så att syran ännu var ganska mild var väntat och med det i åtanke var det lovande.

Bland kvällens gäster fanns mycket släkt, vänner och grannar, samt de olika entreprenörer och leverantörer som deltagit i bygget av det nya bryggeriet men också lite folk från ölbranschen. Bland annat Stene från Akkurat, Bengt från Skebo och ett helt grabbgäng från Nynäshamns Ångbryggeri.
-Vilket jävla bryggeri han har byggt, sa Stene när vi talades vid efter middagen.
Bengt konstaterade muntert att med det nya bryggeriet kunde de på några dagar brygga mer öl än vad han brygger på ett helt år på Skebo.

Under kvällen fick vi också prova två semi-nyheter i form av Winter Ale och Indian Tribute på cask. Huruvida cask var något de tänkt göra mer av eller inte missade jag att snappa upp, men Winter Ale vann definitivt på det och fick en riktigt mysig maltighet. Det märks att Oppigårds är hungriga på många nya fronter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar