Blandade smånyheter XXXV

, , Inga kommentarer
Fler uppköp i ölbranschen, fler prisutdelningar, en känd bryggare som slutar och så en öl som bryggts på riktig gammal jäst. Det är vad 35:e vändan av blandade smånyheter handlar om.

Todd Haug, Surlys bryggmästare sedan starten för över 10 år sedan, slutar på bryggeriet. Han är kanske mest känd i Sverige för Todd The Axe Man, samarbetsölet mellan Amager och Surly som namngavs efter honom. Todd är också gitarrist i metalbanden Powermad och Vulgaari. Vad han kommer att göra efter Surly har han inte avslöjat än. Hans fru Linda slutade på Surly tidigare i år och redan där började förstås spekulationerna om att även Todd skulle lämna skutan, spekulationer som nu blivit verklighet.



Priset Årets Ölutvecklare har delats ut i år igen och i år delades priset mellan de två nya folkölsbutikerna i Stockholm, Bottl3.5hop och Folkölsbutiken. Dessutom utgick ett hederspris till Marianne Wallberg för hennes arbete med Stockholm Beer & Whisky Festival.



Japanska bryggeriet Kirin har köpt 24,5 % av Brooklyn Brewery. Affären sägs syfta till att få Brooklyn, som redan idag står för en stor del av USA:s export av craft beer, att expandera på de japanska och brasilianska marknaderna. Definitionen för vad ett amerikanskt "craft brewery"  är, som satts upp av Brewer's Association, inkluderar att ett bryggeri inte får ägas till 25 % eller mer av ett annat företag i alkoholbranschen som i sig inte kvalificerar sig som ett craft brewery och Brooklyn kommer därmed inte bryta mot den punkten.



Australiska forskare har bryggt öl från jäststammar som man odlat fram ur ölflaskor som bärgats från vraket av handelsskeppet Sydney Cove som sjönk utanför Tasmanien 1797. Vraket upptäcktes 1977 och flaskorna bärgades under 90-talet. Jästen som är en blandning av saccharomyces och en unik stam av brettanomyces har alltså hållit sig vid liv i 220 år.



AB-InBev fortsätter göra uppköp i ölbranschen men den här gången är det inte ett bryggeri. Istället köper de nu Northern Brewer, ett amerikanskt företag som säljer hembryggarutrustning och -råvaror.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar