Systembolagets lanseringsplan 2019 - höst

, , 3 kommentarer
När vi tittar vidare bland Systembolagets lanseringsplaner för nästa år är turen kommen till höstlanseringen i fasta sortimentet, och där kommer det bland annat att dyka upp brittisk bitter, skotsk skotsk ale, svensk porter och belgisk oud bruin. Systembolaget kommer också fortsätta med att ha några lanseringar där både ettan och tvåan i offertprovningarna vinner en lansering, bland annat för en lansering av svensk pilsner.


Nedanstående lista är alltså de typer av öl som Systembolaget vill lansera i sitt fasta sortiment under hösten (septemberlanseringen), enligt deras lanseringsplan för 2019. Leverantörerna får mer detaljerade offerter för de olika lanseringarna.

[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]
Lager liten burk, max 17 kr - Norden, ej Sverige - 241 - 450 000
Lager liten burk, minst 17 kr - Sverige - Craft - 81 - 25 000
Lager stor burk - Tyskland - Helles eller pilsner, kundpanel, 1an och 2an köps in - 373 - 900 000
Lager flaska - Portugal, Spanien - 1an och 2an köps in - 220 - 140 000
Lager flaska - Sverige - Pilsner, 1an och 2an köps in - 244 - 35 000
Mörk lager flaska - Sverige - 438 - 35 000
Ale flaska, max 6 % - Belgien - Speciàle [sic] - 149 - 25 000
Ale flaska, max 6 % - Storbritannien - Bitter - 417 - 50 000
Ale över 6 % - Belgien - Saison - 368 - 40 000
Ale över 6 % - Skottland - Skotsk ale - 146 - 25 000
Porter/stout - Sverige - Porter - 81 - 6 000
Övrig syrlig öl - Belgien - Oud bruin - 37 - 4 000

*Liten burk är 355 ml eller mindre, stor är större än 355 ml


Precis som till lanseringarna på våren och sommaren kör alltså Systembolaget med en variant där både vinnaren och andraplatsen i en offertprovning får lanseras, där den ena lanseras i det här höstsläppet och den andra i vintersläppet. För den här omgången kan det nog bli som mest intressant kring de svenska pilsner som ska lanseras.

Jag är väldigt osäker på vad Systembolaget är ute efter när de efterfrågar en belgisk speciàle under 6 %. De har nog missplacerat accenten och menar spéciale, men det är ett begrepp som dels inte är en stilbeteckning eller liknande utan ett ganska brett använt begrepp och som dels ofta används för öl som ligger högre i alkoholstyrka (men inte alltid, brett begrepp som sagt). Bland de förekommande fallen där det används i namnet är det dessutom många julöl och något sådant lär ju inte vara aktuellt.

Men mycket här har ju potential att bli roligt. Skotsk ale från Skottland, brittisk bitter, belgisk saison, svensk porter och belgisk oud bruin ger ju bra grunder att bygga på. Landlord och Dupont vore något det.

Här kan det kanske också vara på sin plats att berätta att Systembolaget planerar att införa en helt ny sortimentstyp omkring hösten 2019. Upplägget för det sortimentet är inte spikat än dock.

3 kommentarer:

 1. Förmodligen rör det sig om "Spéciale Belge", amberfärgat övergäst öl av typen Palm, De Koninck, Spéciale De Ryck, Vieux Temps o.lign. I Belgien betraktas det ju som en traditionell ölstil som en gång i tiden togs fram som konkurrent till det nya utländska pilsnerölet. Med nutida mått mätt är det tyvärr inte särskilt spännande öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med nån som har koll! Så är det förmodligen.

   Radera
 2. Tråkigt att det är såna jättemängder på offerten för tysk pilsner/helles (och begränsar det till burk...), eftersom de fortfarande t ex inte har en bra pilsner i sortimentet och det knappast kommer dyka upp något bra där.

  SvaraRadera