Systembolagets lanseringsplan 2019 - vinter

, , Inga kommentarer
Med några veckor kvar till årets vinterlansering i fast sortiment tar vi och blickar framåt ett år och ser närmare på lanseringsplanen för nästa års vinterlansering. Där kommer vi bland annat kunna se framemot belgisk quadrupel, brittisk bitter och imperial stout och en berliner weisse. Vad hoppas du ska fylla dessa platser tro?

Nedanstående lista är alltså de typer av öl som Systembolaget vill lansera i sitt fasta sortiment under vintern (decemberlanseringen), enligt deras lanseringsplan för 2019. Leverantörerna får mer detaljerade offerter för de olika lanseringarna.

[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]
Lager liten burk, max 17 kr - USA, Kanada - 241 - 520 000
Lager stor burk - Tyskland - Helles eller pilsner, kundpanel, 1an och 2an köps in - 146 - 400 000
Lager flaska - Mexiko - 373 - 60 000
Lager flaska - Portugal, Spanien - 1an och 2an köps in - 102 - 40 000
Lager flaska - Sverige - Pilsner, 1an och 2an köps in - 220 - 8 000
Ale burk, max 6 % - Irland - Irländsk ale - 125 - 15 000
Ale burk, max 6 % - Storbritannien - Bitter - 241 - 25 000
Ale över 6 % - Belgien - Quadrupel - 37 - 8 000
Porter/stout över 6 % - Storbritannien - Imperial stout - 105 - 6 000
Veteöl - Tyskland - Burk, hefeweizen - 365 - 50 000
Övrig syrlig öl - ospec. ursprung - Berliner weisse - 441 - 25 000

Här kommer fortsättningar på de tre dubbellanseringarna som påbörjas i höstlanseringen, där både ettan och tvåan ur samma offertprovning får en lansering. Om tilldelad butiksspridning är något att gå på så ser det ut som att det i samtliga fall är tvåorna från dessa som lanseras i detta släpp.

Belgisk quadrupel, brittisk bitter, brittisk imperial stout och berliner weisse känns som lanseringarna med störst potential. Gör Struise så mycket Pannepot att de skulle kunna leverera till fast sortiment? Det vore ju en kul lansering i sådana fall. Vad gäller brittisk imperial stout ser jag gärna något som inte är alltför amerikaniserat, utan gärna något som är någorlunda klassiskt. Samuel Smiths kanske?

Irländsk ale från Irland och tysk hefeweizen, båda på burk, känns som upplagt för något mer industriellt och de lanseringarna har jag inga stora förhoppningar på. Fast man blir ju gärna positivt överraskad förstås.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar