Klassöl i fasta: Westmalle Dubbel

, , Inga kommentarer

Systembolagets fasta sortiment har, åtminstone för tillfället, hittat tillbaka till en del riktigt klassiska belgare vilket är mycket glädjande. Ett av tillskotten är Westmalle Dubbel som i september ifjol gjorde storebror Tripel sällskap i det fasta sortimentet. Westmalles dubbel är en av de öl som många ser som ett typexempel på stilen och är än idag en av de allra bästa man kan hitta.

Lite beroende på när man börjar räkna så firar Westmalle Dubbel snart 100-årsjubileum. Receptet fick en finslipning på 50-talet men har inte gjorts om sedan dess. Enligt munkarna på klostret ändrar de aldrig i receptet förutom när tillgången på råvaror kräver det. Pilsnermalt utgör basen i receptet, och får sällskap av lite karamellmalt och lite mindre av ännu mörkare malt. Därtill används en ganska stor portion mörkt candisocker vilket ger ett viktigt bidrag till både färg och smak.

När vi ändå talar om färg och smak, så är det en vackert brun öl som är i stort sett klar. Smaken är fyllig för en sjuprocentig öl och är mjuk och fin. Det ligger en stor brödighet i grunden och det toppas med en elegant portion fruktighet, utan att det känns särskilt estrigt. Inte heller blir det sött, däremot hittar man en nätt kryddighet och en mild nötighet. 

Westmalle har lagt ett tak på sin produktion vid ungefär 12 miljoner liter om året, vilket de också har nått sedan flera år tillbaka. Det verkar som att deras Tripel tar över allt mer av produktionsvolymerna, då Dubbel har gått från att stå från omkring 70 % av produktionen på 80-talet till att nu ligga omkring 25 %. Försvinna helt lär den väl dock knappast göra.

Dubbel är för övrigt den enda av Westmalles tre öl som även serveras på fat. Den brukar bland annat finnas på kran hos Pressklubben i Stockholm. Men numera behöver man alltså inte vara förpassad till krogen eller hela lådor från beställningssortimentet om man vill dricka Westmalle Dubbel. Det är bara att gå och köpa denna världsklassdubbel från Systembolagethyllan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar