Fuller's på väg att säljas till Asahi

, , 4 kommentarer
Idag kom den tråkiga nyheten att det klassiska brittiska bryggeriet Fuller's är på väg att sälja hela sin verksamhet till japanska Asahi. Köpet verkar inte ha gått igenom helt och hållet än men kommer väl sannolikt inte fastna på vägen. Det har varit många uppköp av bryggerier de senaste åren men det här känns som det har en särskilt stor påverkan då Fuller's inte bara gör bra öl utan också har en lång och inflytelserik historia bakom sig.

Fuller's släppte nyheten tidigare idag (länk) om en föreslagen affär där Asahi köper hela verksamheten för 250 miljoner pund, närmare 3 miljarder kronor. Affären ska alltså omfatta Griffin-bryggeriet såväl som Cornish Orchards, Dark Star och Nectar Imports. Det enda som inte verkar ingå är själva ägandet av varumärkena, men dessa ska fritt få användas så i praktiken är det nog mest en teknikalitet.

När mer nystartade hantverksbryggerier har sålts under de senaste åren har det känts tråkigt varje gång, men samtidigt har det funnits en uppsjö av mer eller mindre likvärdiga bryggerier att vända sig till. Fuller's har en betydligt mer unik position med en lång historia och öl som varit stilbildande eller blivit typexempel på klassiska stilar. Tänk London Porter, ESB och London Pride.

Vad exakt det kommer att innebära för Fuller's och deras öl får framtiden visa.

4 kommentarer:

 1. Årets tråkigaste nyhet... Gör ont i hjärtat.

  SvaraRadera
 2. Innefattas Fullers-pubar i detta elände? Kan Asahi göra vad dom vill med t ex The Harp eller The Holly Bush i London så blir jag ännu mer ledsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad jag förstår kommer Fuller's själva ha kvar sina pubar och hotell och satsa vidare på dessa.

   Radera