Lagringsexperiment: 3 Fonteinen Cuvée Armand & Gaston

, , Inga kommentarer

Ni kanske har sett att Drie Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston finns styckvis i beställningssortimentet? Om inte är det kanske läge att spana in det. Jag har öppnat en drygt tre år gammal flaska, från den första säsongen som Cuvée Armand & Gaston gjordes, och det är en geuze som visar på väldigt god utveckling.

Cuvée Armand & Gaston är en geuze som bara blandas på lambic som Drie Fonteinen har bryggt själva, till skillnad från deras vanliga Oude Geuze som även innehåller lambic på vört från Boon och Lindemans. Om det är bättre eller sämre än deras vanliga Oude Geuze är en smaksak men de är helt klart olika. Ölet är i vart fall namngiven efter Gaston Debelder som var Armands far och drev Drie Fonteinen innan Armand tog över.

Jag var på besök på Drie Fonteinen i slutet av 2016 och köpte då på mig några småflaskor av Cuvée Armand & Gaston. Senare utgåvor har sedermera släppts i Systembolagets små partier för ungefär ett år sen och finns som sagt även i beställningssortimentet. Det var nog minst ett år sedan jag öppnade någon av mina flaskor så nu var det dags igen och det går verkligen åt ett bra håll.

När man betraktar ölet i glaset kan man riktigt se hur många och små, fina bubblor det är. De hjälper att hålla skummet i en fin mousseliknande struktur väldigt länge och ger också en väldigt fin och mjuk munkänsla med champagneliknande mousse.

I smaken finns en mjuk men tydlig syra med drag åt citrus och en viss vinositet. Där finns också lätta inslag av ek och finstämda funkiga toner. Det finns redan en stor elegans i den här geuzen och den känns ytterst välslipad på de allra flesta plan. Jag är mycket glad över att ha ytterligare ett gäng flaskor i förrådet, för jag tror att den här kommer fortsätta utvecklas positivt ett tag till.

Olika utgåvor av Cuvée Armand & Gaston är lite olika (som med all lambic förvisso), med bland annat ett alkoholspann om åtminstone 5 % till 6,4 %, så det är förstås inte självklart att alla åldras på samma sätt, men det ger åtminstone en god indikation om vad lagringen ger även för de andra utgåvorna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar