Lagringsexperiment: Founder's KBS

, , 1 kommentar

Frågar man någon ölintresserad om det är läge att lagra en öl med kaffe i skulle jag tro att man i de flesta fall skulle få svaret att det inte är någon mening, kaffesmaken försvinner med tiden och kanske rent av blir lite sur. Det hade jag nog också sagt, men det är bra att utmana sina uppfattningar ibland. Jag provade nyligen fyra årgångar av KBS som verkligen visade att det kan vara en idé att lagra öl med kaffe i, åtminstone om de har rätt förutsättningar i övrigt.

KBS är alltså den bourbonfatlagrade varianten av Founder's Breakfast Stout, en imperial stout med kaffe, kakao och havre. Bryr man sig fortfarande om Ratebeer så ligger den för närvarande på 18:e plats över all världens öl där. Lustigt nog står det fortfarande kvar flaskor på en del Systembolagshyllor sedan den släpptes i slutet av april.

Jag tycker att KBS är fantastiskt trevlig när den är färsk och har väl egentligen inte känt att den skulle behöva lagring på flaska. Den är ju trots allt redan lagrad på fat. Ändå hade flaskor från de fyra senaste releaserna på Systembolaget samlat sig i förrådet, så det var ju bara att prova åt vilket håll det hade gått.

Det som verkligen stod ut var att den rostade beskan dämpade sig ganska mycket med lagringen. Med ett års ålder gjorde det att kaffet och framförallt kakaon fick ta mer plats. I de två äldre flaskorna dämpade sig kaffet något, men var fortfarande klart närvarande. Däremot blev kakaosmakerna ännu lite mer framträdande och en sötma började framträda i den lucka som beskan lämnat, vilket definitivt var något som höjde ölet något.

Utvecklingen kändes lite hoppig och det kan definitivt finnas batchvariationer som spelar in också. Jag vill ändå säga att omkring två års lagring kan ge väldigt fina resultat för KBS. I alla fall om man uppskattar en imperial stout med lite mjukare toner. Jag fick inte känslan av att ytterligare lagring skulle kunna hjälpa den så mycket till, men det trodde jag å andra sidan om färsk KBS förut så det kanske inte säger så mycket. 

Man ska också komma ihåg att den ligger kring 12 % alkohol och med hög alkoholhalt går utvecklingen långsammare. Med andra ord blir den troligen inte helt förstörd på ytterligare något år, om nu någon känner för att prova.

När jag nu ändå skulle prova en massa KBS var det förstås kul att även slänga in en CBS från det senaste släppet. I den är sötman betydligt mer tung och framträdande. Stor skillnad mellan den och alla de fyra årgångarna av KBS, och i den jämförelsen blir lönnsirapstonerna och deras sötma rätt så dominanta. En bra öl men som kräver sitt tillfälle, gärna i sällskap med något sött eller kanske en cigarr.

Jag har snart pysslat med öllagring i ett decennium och har under den tiden förstås också provat en massa lagrad öl som jag inte själv lagrat. Just som det började kännas som att överraskningarna och de nya lärdomarna kom allt för sällan och att väntan på de längre lagringsprojekten började bli allt för lång för att vara rolig kom den här provningen och livade upp saker och ting. Uppfriskande med överraskningar!

1 kommentar:

  1. Kul artikel. Älskar Imperial Stouts och brukar själv experimentera lite med lagring. Just nu har jag 4 st Evil Twin Christmas Eve At A New York City Hotel Room som jag har inhandlat varje december. En supertrevlig IS, en av de mest prisvärda öl på bolaget enligt min mening. Så i december, när jag har köpt min 5:e, så ska de ställas mot varandra.

    SvaraRadera