Kalasölets återkomst

, , 1 kommentar

Nils Oscar Kalasöl är en riktig klassiker inom den moderna svenska hantverksölen, men för några år sedan försvann den ur Systembolagets fasta sortiment och därefter slutade också Nils Oscar att brygga den. Nu gör denna härliga wienerlager en comeback i deras portfölj, i samarbete med Bishops Arms som redan har den på alla sina krogar och snart släpps den även i Systembolagets lokala sortiment.

Kalasöl kom redan 1997 och är därmed ett av de äldsta recept som bryggs på ett mindre bryggeri i Sverige idag. Receptet är nämligen likadant nu som då. Nils Oscar har däremot utvecklats en del sedan dess så likadant smakar det inte, men antagligen är väl det till det bättre.

När det kom ut var kombinationen av rostade toner och den ganska tydliga humlearomen från bland annat Cascade något nytt i Sverige. Nu för tiden är det kanske inte så häpnadsväckande men kvaliteten består. Och kvalitetsöl av det här slaget är vi inte bortskämda med på den svenska marknaden.

Här finns lager på lager med toner av karamell, rostat bröd, lite höstlöv och därtill flera olika milda humlenyanser som ger citrus, örter och marmelad. Det hela påminner faktiskt en hel del om en brittisk bitter, fast med lite mera rena spannmålstoner och utan fruktigheten. Beskan är också ganska stor och ger ett sting till avslutningen.

Det här kan tänkas passa väldigt bra till en härlig hamburgare där beskan får lite att jobba med, men det är också en öl som funkar fint att drickas på egen hand.

Från 1 oktober finns denna nostalgitripp i Systembolagets lokala sortiment.

1 kommentar: