Great Swedish Beer Festival

, , 3 kommentarer

Hundra svenska bryggerier under ett festivaltak, det var vad Great Swedish Beer Festival lyckades med i helgen. Ett unikt tillfälle att prova svensk öl från nästan alla hörn av landet på samma plats. Dessutom var organisationen för festivalen på det stora hela mycket bra, särskilt för att vara ett premiärår, och stämningen var på topp i Slagthuset MMX i Malmö.

Upplägget liknar det som Brewskival och All In Beer Fest använder, där varje bryggeri har två kranar som de presenterar sina öl på med nya öl till vardera festivalpass. Till skillnad från dessa festivaler satsade alltså Great Swedish Beer Festival helt och hållet på svenska bryggerier. Från största till minsta, alla inkluderade, finns det idag i storleksordningen 400 svenska bryggerier och här fanns alltså ungefär vart fjärde på plats.

Det är helt unikt och dessutom väldigt häftigt att man lyckats samla så många svenska bryggerier på en och samma festival. Publiken svek inte heller och vad jag hörde såldes det ungefär 2500 biljetter vardera till de två festivalpassen. Festivalen förärades också med ett besök av legendaren Charlie Papazian som startade upp Great American Beer Festival på 80-talet.


Med så många och så olika bryggerier fanns också en stor diversitet på öl. Visst, även på den här festivalen syntes mycket grumlig IPA och fruktsurisar, men det fanns också en bredd av traditionella stilar liksom innovativa öl utanför de stora trenderna.

Det här var också den första svenska festival som jag har besökt som använde ett appbaserat betalningssystem, vilket gjorde att man varken behövde kontanter eller köa för att köpa kuponger. Man laddade helt enkelt ner en typ av plånboksapp, skickade in pengar i appens kassa och lät bryggarna scanna ens QR-kod för att ta betalt. Sen kunde man använda betalningshistoriken för att se exakt vilka öl man köpt smakprover av. Det blir dock minuspoäng för att man inte kunde ladda appkassan med valfritt antal ölkuponger utan var tvungen att hålla sig till multiplar av fem, även om det kanske var mer av en principiell fråga.

Det största problemet för själva festivalen var den dåliga akustiken som snabbt blev väldigt uttröttande. Slagthuset MMX är en häftig lokal men när alla ytor är tegel, cement och annat hårt behövs lite mjuka material som dämpar ljudet. Det är kanske inte helt lätt att ordna men man borde se över möjligheterna. Det var så illa att det blev en lättnad att komma därifrån. Sen får man förstås räkna med att det låter lite när man samlar tusentals människor inomhus.

Var det några goda öl då? Jodå! Närke Stormaktsporter 2019 var en av favoriterna men det hade man kunnat räkna ut med lilltån att den skulle vara god. Roligare var det att hitta godsaker från helt nya bryggerier. Nyköpings Bryggeri med Patrick Holmqvist, som jobbat i 22 år på Nils Oscar, visade upp sina öl för en av de allra första gångerna och den trippeldekoktionsmäskade Palles Pils imponerade redan nu. För tillfället åker de till Värmland och bryggeri på Wermlands Brygghus då de inte fått tillgång till sin egna lokal än. Någon gång efter årsskiftet förväntar de sig att de första ölen från egen utrustning ska bli klara.

Några andra som imponerade var Ten Hands Brewing, som också brygger sina öl på Wermlands Brygghus. Här kanske man anar ett mönster. Både deras IPA och DIPA imponerade ordentligt! Vi drack också goda grejer från bland andra Smaland Brewing, This Is How, Dugges, Hop Notch, Jackdaw, Svartbergets Fjällbryggeri, Secret Sisters, Beerbliotek, Sthlm Brewing, Grebbestad, Nynäshamns Ångbryggeri, Brekeriet, Lilla Ölfabriken och Elmeleven.


Mitt i allt detta hölls det också ett gäng panelsamtal med tre bryggare i taget där olika ölskribenter, bland annat undertecknad, turades om att vara moderatorer. Ett kul och intressant inslag som förtjänar att ägnas lite mer planeringstid från festivalledningen om man ska upprepa det. Men det är en detalj i det stora hela.

Som besökare var jag mycket nöjd med premiärupplagan av Great Swedish Beer Festival och hoppas att det blir fler år.

3 kommentarer:

 1. Med tanke på att Närke har släppt ett par fatlagrade Stormaktsporter på bolaget, tror du man kan förvänta sig att denna varianten dyker upp med såsmåningom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle man nog kunna tänka sig.

   Radera
 2. Håller med dig om allt. Jag fick nästan lite klaustrofobisk känsla av det höga sorlet. På det stora hela ett kanonevent!

  SvaraRadera