Portersteken 10 år

, , 5 kommentarer
Idag är det 10 år sen jag registrerade Portersteken och entrade ölbloggosfären.För mig är det en smått hisnande tanke att jag startade bloggen när jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar i Falun. Några månader därefter flyttade jag till Uppsala och nu när bloggen firar sin 10-årsdag har jag nyligen flyttat från Uppsala och hamnat i Linköping.

Flytten till Uppsala markerar tidpunkten då mitt ölintresse tog ordentlig fart. Jag träffade nya vänner som delade mitt intresse, fick tillgång till ett helt annat utbud genom såväl Uppsalas ölkrogar som närheten till Stockholm och studietiden gav stora friheter i vardagen att låta ett växande intresse få sitt utrymme.

När jag summerar antalet artiklar som jag skrivit till bloggen, tidningar, magasin och andra webbsidor under de här 10 åren landar det på strax över 2000 stycken. Antalet provade öl slutade jag räkna för längesen men det har nog varit femsiffrigt i några år nu. Jag har uppskattningsvis varit på närmare hundra ölskribentprovningar på Systembolaget sen jag var med och drev igång att de skulle arrangeras. Jag har besökt över femtio bryggerier på ett gäng resor i Sverige, Europa och USA. Framförallt har jag träffat och lärt känna fler fantastiska människor än vad jag kan räkna.

Flytten till Linköping markerar ett nytt kapitel i mitt liv där ölintresset får ta ett par steg tillbaka igen och med det också en förändring i bloggens aktivitet. Det har varit en fantastisk resa med Portersteken, från en trevande hobby till en livsstil och heltidsförsörjning för att sen ha varit en sidosyssla de senaste åren. Jag har ganska länge klurat på om jag skulle låta den resan ta slut idag.

Det har varit en utmaning att hålla bloggandet någorlunda nära den nivå jag själv vill sen jag slutade arbeta heltid med ölskrivande och började på ett "vanligt" heltidsjobb. Sen byggdes det på med andra saker som haft högre prioritet än en hobby. Först ett stort bröllop att planera, sen en flytt och nu ett hus att renovera. Det är inte mycket tid och energi som blir över till att driva en ölblogg. Samtidigt har jag börjat landa i mitt ölintresse och ser oftast ett större värde i att luta sig tillbaka och njuta än att vara på språng och utforska vidare, vilket är väldigt trevligt på sitt sätt men inte ger samma underlag till att driva vidare Portersteken i samma anda.

En viktig del av Portersteken har länge varit bevakningen av Systembolagets ölsläpp, dels med listor över kommande släpp och dels med snabbrecensionerna av dem. Dessa tillsammans med en del andra artiklar kring Systembolaget är det som brukar generera det största intresset från er läsare. Samtidigt har mitt eget intresse för det dalat och skribentprovningarna har blivit något av en börda. Redan innan jag flyttade längre från Stockholm insåg jag att det bara var en tidsfråga för hur länge jag skulle orka gå på skribentprovningarna.

Jag har funderat på några olika lösningar men landar hela tiden i att jag inte tycker det är värt det. Därför har jag beslutat mig för att inte längre gå på skribentprovningarna och därmed inte längre skriva några snabbrecensioner inför nyhetssläppen.

Då har jag förstås också frågat mig själv om jag ska driva vidare bloggen utan bevakningen av ölsläppen. Det här med en ölblogg känns egentligen inte särskilt 2020 samtidigt som de andra formaten som finns idag inte riktigt är för mig. En del av mig skulle vara väldigt nöjd med att sätta punkt här och nu, släppa bollen och lämna planen för gott. En annan del av mig vill fortsätta berätta om mina ölupplevelser. Det har gått fram och tillbaka mellan de två sidorna.

Det landade till slut i att fortsätta. Portersteken blir kvar på planen, jag skriver vidare och fortfarande i bloggform men det blir lite annorlunda framöver. Inga fler snabbrecensioner som sagt. Hur det blir med listor över kommande släpp får vi se. Den senaste tiden har det ju av ovan förklarade skäl inte varit så stor aktivitet och så kommer det nog vara en stund till då det kommer vara fullt upp med att rodda i de initiala renoveringarna av huset vi snart ska flytta in i.

Men det där huset har ju en källare och därmed tänker jag så småningom förverkliga en dröm jag länge haft om en alldeles egen ölkällare, och det projektet blir kul att dela med sig av. Där nånstans sätter jag också tonen för Porterstekens framtid. Mer sporadiskt och mer styrt av vad jag själv tycker är kul.

Därmed skålar vi för de 10 år som varit. Det blir inte 10 år till, men än är jag inte klar.

5 kommentarer:

 1. Tack Johan. Du har varit en pålitlig källa för god information med en stor portion engagemang trots din ofta väldigt sansade ton. Jag har nog varit inne på din sida om inte dagligen så nästan de senaste fem åren. Roligt att du väljer att finnas kvar trots att aktiviteten minskar.
  Hjälp gärna oss som fått värdefull info av dig att veta vart vi nu ska hämta den.
  Altt gott och lycka till med husrenoveringen och allt som hör till.

  SvaraRadera
 2. Tackar så mycket, man har alltid hittat nåt att fundera över i mitt eget ölintresse. Lycka till med framtida projekt på huset och att du kör på när du själv känner för det.

  / R

  SvaraRadera
 3. Tack och grattis till 10 år! Har följt bloggen i 4-5 år och alltid med intresse oavsett om det är snabbrecensioner eller öl-mat parningar. Ser fram emot att läsa om din ölkällare i framtiden :)

  SvaraRadera
 4. Har följt bloggen med stort intresse senaste 3-4 åren och upplever hög trovärdighet och goda rekommendationer både avseende öl och restaurangbesök som inte är färgade av dagens "hype" och trender. Har själv nyligen flyttat till hus och ett litet rum i källaren är tillägnat mina öl så jag ser verkligen fram mot att följa det projektet. Ska man jobba och renovera kan man behöva belöna sig med en god öl rätt frekvent säger min erfarenhet.

  SvaraRadera
 5. Tack för dina rekommendationer på öl genom åren 😊 Ser fram emot mer läsning.

  SvaraRadera