Veckans tips: Saison Dupont

, , Inga kommentarer


Alltså, vi har fått möjlighet att köpa Saison Dupont på storflaska (eller halvmagnum, för den putslustige) i det tillfälliga sortimentet och det är ju en så jäkla bra öl. Den släpptes visserligen förra veckan och det har varit ganska hård åtgång, så jag är lite sent ute men det är ändå ett givet veckans tips.

Saison Dupont är en sån där redig klassiker som man, om man är det minsta ölintresserad, bara ska ha antingen provat eller ha i topp på sin bucket list. Den ingår i grundkursen liksom. Man måste inte gilla den förstås, men låt mig försäkra er om att åtminstone jag tycker att den är väldigt god. Självskriven på min lista över fem öl att ta med sig till en öde ö.

För väldigt många är den också referensverket för hela stilen saison. Dricker man en annan saison jämför man den automatiskt i huvudet med Dupont. Den förkroppsligar verkligen stilens mångsidighet. Man kan ha den till mat, man kan dricka den för sig själv, man kan ha den som sällskapsdryck, man kan sitta och analysera smakerna noga och man kan ha den att smutta på medan man har fokus på något annat. Den gör sig lika bra i alla situationer.

Nyckeln till dess storhet tycker jag ligger i en väldigt bra balans samtidigt som den har en avslutande kick. Först samsas fruktiga, brödiga och kryddiga toner i en mängd olika nyanser där inget överskuggar något annat och allt har en härlig friskhet, sen kommer en mer bitig avslutning som känns ända ut i kinderna.

På formatet med storflaska är den perfekt att dela på två, till i stort sett vilket tillfälle som helst.

Vad jag har förstått har alla flaskor skickats ut vid det här laget, så man ska nog inte förvänta sig att det dyker upp fler flaskor än vad som finns ute på hyllorna nu. I skrivande stund är det dock rätt så gott om flaskor på hyllorna fortfarande och dessutom ett fåtal kvar i webblagret för er som inte har den i någon butik i närheten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar