Lagringsexperiment: The Bruery Fruet

, , Inga kommentarer

The Bruery gjorde sig kända för stora, starka och söta öl. En gång eller annan fick jag tag på deras Fruet, som de tagit fram för sitt fyraårsjubileum. Nu är detta kanske inte en öl som finns i varje ölkällare i riket men det kan nog finnas en del som sitter på några andra flaskor med söta, starka grejer från The Bruery och då kan det här vara lite av en indikation på hur de utvecklas med tiden.

Jag minns ärligt talat inte hur jag har fått tag på den här flaskan, men jag skulle tro att det var något ölbyte med någon amerikan på besök i Sverige, eller möjligen att den köpts i Danmark där det brukade finnas lite The Bruery att få tag på emellanåt.

Håller bryggerier fortfarande på med att vaxa topparna på sina exklusivare öl? Det var i alla fall en grej på den tiden Fruet gjordes, så det var bara att ta fram vinöppnarens lilla kniv och gå loss. Så konstig grej att vaxa flaskor.

Väl genom vaxet och med kapsylen av blev jag först lite oroad då doften direkt ur flaskan gav starka toner av kort och gott gammal öl. I glaset var dock alla trista toner som bortblåsta och istället visade en väldigt trevlig öl upp sig.

Här snackar vi mognadstoner med integrerad sötma och fin balans. Åldern märks av på ett positivt sätt med toner av torkad frukt och madeira, men helt utan några störande ålderstecken. Att ölet varit lagrat på bourbonfat märks fortfarande, medan det är lätt att glömma bort att det ligger på 15,5 % om det nu inte vore för den höga smakintensiteten. 

Samtidigt finns faktiskt en viss ungdomlighet kvar, som dels är charmig nu och som dels kan vara ett tecken på att den har fortsatt utveckling framför sig. Någon avveckling verkar det inte vara tal om än på ett tag i alla fall.

Ska man prata drickfönster bedömer jag alltså att den är i början av sitt drickfönster nu. Är man sugen på sin Fruet nu behöver man inte känna att man gör ölet en otjänst genom att inte vänta längre, men man kan också vänta några år till och antagligen få minst lika stor behållning av att dricka det då. Sitter man på andra söta starkingar från The Bruery tänker jag att 8 - 12 år efter release kan vara ett bra riktmärke för drickfönster när vi snackar skapelserna på 13 - 14 % och uppåt. Jag har själv en Melange #3 från när den släpptes på Systembolaget för några år sedan och den får definitivt vila i några år till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar