Öl och ost: Delice de bourgogne

, , 2 kommentarer

Délice de Bourgogne är en riktigt krämig, fet och härlig ost av Brillat Savarin-typ. Dessa ostar med såväl 40 % fett som en viss syra är faktiskt riktigt kul att matcha med öl när man hittar rätt. Och jag har hittat den ultimata ölmatchningen till den här osten! Faktiskt en av mina favoritmatchningar mellan öl och ost, alla kategorier.

Brillat Savarin är en typ av vitmögelost där man tillsätter grädde eller creme fraiche för ett slutresultat med omkring 40 % fett. Délice de Bourgogne är en ost av sådan typ från tillverkaren Lincet, men den är lite annorlunda i smaken än vad man brukar få om man köper en "vanlig" Brillat Savarin. Med en Délice de Bourgogne på ostbrickan får man en ost som är något fastare och med lite mer karaktär i kanterna men samtidigt med samma fantastiska mix av gräddighet och friskhet. Lite som en väldigt bra creme fraiche fast i ostform, och det är väl inte så långt ifrån vad det egentligen är.

Det är väldigt gott att möta upp en sådan här ost med något fruktigt men som helst inte är alltför sött. Jag vet att det finns en del som förespråkar torkade jordgubbar till den här osten, och gärna matchat med ett glas mousserande vin. Jag kombinerade den tanken med en tidigare erfarenhet av att gueze passar rätt bra till den här osten och matchade med en kriek. Dessutom testade jag en belgisk tripel och en klassisk amerikansk pale ale till. Jag testade både med och utan torkade jordgubbar till, men tyckte egentligen inte att de förhöjde någon av ölmatchningarna, däremot är de ett kul tillbehör till osten om man inte matchar med dryck.

Jag tänkte mig att Sierra Nevada Pale Ale skulle kunna passa men dess lätta karamelltoner la sig någon helt annanstans än ostens smaker och det blev varken krock eller möte. Lite som att de dansade till samma musik men på helt olika delar av dansgolvet.

Westmalle Tripel gjorde sig däremot väl till osten. Frukttonerna i ölet passar väldigt bra ihop med ostens gräddighet, smakintensiteterna matchar fint och både alkohol och beska gör sitt för att bryta det feta på ett skönt sätt. Med beröm godkänd matchning men den skulle ändå få en klar överman.

Kriek är nämligen den perfekta matchningen till osten! I det här fallet en Boon Schaarbeekse Kriek men det skulle gå lika bra med någon annan kriek som inte är för tung i syran. Ännu mer frukt som får lira med gräddigheten samtidigt som syran i ölet möter syran i osten. Allt det bra i para ihop torkade jordgubbar med osten plockas upp här, men utan den störande sötman. Dessutom finns en härlig smakbrygga mellan ölets och ostens lite funkiga toner. Match made in heaven och rakt in på listan över mina favoritkombinationer av öl och ost.

Jag är övertygad om att kriek är jäkligt gott även till ost som säljs som Brillat Savarin, men just den där extra karaktären i kanterna som jag upplever i Délice de Bourgogne är något som lirar väldigt bra med lambicen. 

2 kommentarer:

 1. Hur tror du att det hade funkat med en flamländskt rödöl? Också intresserad av att höra vad du tycker passar bäst till camembert och manchengo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror flamländskt rödöl skulle bli okej men inte toppen, har svårt att se att de vinägriga och karamelliga tonerna skulle göra sig bra med osten även om syran och bärigheten lär passa bra.

   Manchego är lite lurig, av det jag provat har faktiskt barley wine varit godast men även ljus belgare, dubbelbock och skotsk ale har gått bra ihop med den. Till camembert tycker jag mörk belgare eller skotsk ale gör sig allra bäst, och även där är dubbelbock ett trevligt alternativ.

   Radera