Veckans tips - Sthlm Brewing x Apex Wild Predator

, , Inga kommentarer

Torrhumlade suröl är ofta både fascinerande och goda men de är inte så vanliga. I maj släpptes ett samarbetsöl mellan Sthlm Brewing och Apex som är just en sådan typ av öl och av någon konstig anledning finns det fortfarande många flaskor kvar på hyllor och i webbsaldot. Jag inleder semesterns andra stugvistelse med detta härliga öl som blir veckans tips.

Torrhumling av suröl brukar ge resultat som inte alls påminner om torrhumling av icke-syrliga öl, med mer vinös och rund fruktighet. Samtidigt brukar intrycket av syran också rundas av lite. Jag är rätt trött på moderna humlesorter men just i suröl tycker jag fortfarande att det ger ett fantastiskt kul resultat. Så också här.

Stockholm Brewing har fått fram ett riktigt intressant surölsprogram och Apex är onekligen bland de hetaste IPA-bryggarna i Sverige just nu. När dessa samarbetar för att göra en torrhumlad suris är det kanske inte förvånande att det blir superbt, men icke desto mindre är det värt att sägas. Det här blev verkligen skitgott.

En mjuk syra tillsammans med en melonaktig fruktighet dominerar detta ljust gula och något disiga öl.  Det finns också inslag av smultron, bröd, ek, en försiktig kryddighet och en liten ton av gurka. En liten ton av brett kanske, men den är väldigt tillbakadraget bakom fruktigheten.

Det hela är i vad jag skulle kalla för en ganska publik stil som för tankarna till vitt vin från nya världen. Det bekräftades lite av att jag bjöd laget runt att smaka och alla ville gärna ha mer.

Det finns flera hundra flaskor kvar runtom i butiker samt flera hundra flaskor kvar i webbsaldot. Man får pröjsa 69 kronor för en flaska om 37,5 centiliter. Lätt värt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar