Kaningryta och druvlambic

, , Inga kommentarer

Kanin är inte särskilt vanligt på svenska middagsbord men det är en desto vanligare råvara på kontinenten. Jag köpte för ett tag sen på mig några kaninskrov för en spottstyver från en lokal uppfödare med tanken att göra buljong men när det så blev dags insåg jag att det var ganska mycket kött kvar på skroven så istället blev det en kaningryta i fransk stil som blev otroligt god. Och vad dricker man då till detta om inte en lambic, och för att knyta ihop lite med vitvinet i grytan föll valet på den härliga Tilquin Oude Pinot Gris som har gott om vitvinstoner. En härlig kombination!

Tanken var som sagt att göra buljong på de fyra skroven som jag köpt på mig för en tia styck för ett tag sedan och som sedan dess väntat i frysen. För att få loss köttet från skroven blev det också ett buljongkok till att börja med, så jag klippte ner skroven lite grovt, brynte på bitarna, täckte med vatten och lät puttra i två timmar. Sedan plockade jag upp dem ur buljongen, lät svalna och sen var det bara att sätta sig och peta loss köttet. Lite pilligt förstås men köttet lossnade lätt och det blev till slut ännu mer kött än jag räknat med.

Själva grytan var sedan mycket lätt. En rejäl klick smör i en stor kastrull, i med en halv citron med snittytan neråt, ett par hackade lökar, ett hekto tärnat rökt sidfläsk och två hekto grovt skuren ostronskivling. Det fick fräsa en stund, sen i med det pillade kaninköttet, ett halvkilo kulpotatis, merparten av en flaska vitt vin och några deciliter av kaninbuljongen. I med salt och peppar och sen fick det puttra under lock i någon timme och sen utan lock i någon timme till. När det blivit lagom reducerat hällde jag i några deciliter grädde samt en massa persilja, kokade upp igen och lätt koka ihop i några minuter. Klart!

Det blev kanske inte så vackert med det urpillade köttet men smakmässigt blev det långt över förväntan. Både rustikt och elegant, både djupt och lätt. S-m-arrigt! Det var också väldigt gott med Oude Pinot Gris till, den gifte sig väl med grytan och det var mycket trevligt med något kolsyrat till som skrubbade undan det gräddiga i munnen mellan tuggorna. Jag kan tänka mig att en geuze funkar precis lika bra också. Det skulle nog gå bra att byta ut vinet i rätten mot geuze också för den delen. På belgiska menyer kan man ibland hitta kanin kokt i geuze.

Man kan förstås göra motsvarande gryta med en hel kanin som man styckar i lagom bitar själv, alternativt köper man en färdigstyckad, och då kan man hoppa över det där med att förkoka och pilla loss köttet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar