Girardin Gueuze 1882 Black Label 2012

, , Inga kommentarer

Under veckan blir det fokus på lambic på bloggen. Jag går ut hårt med en vällagrad geuze från Girardin. Det är ett lambicbryggeri som ibland går lite under radarn då de dels saknar svensk distribution och dels kör på med sin portfölj av öl utan att släppa några nya produkter. Deras gueuze med svart etikett är dock en riktig höjdare. Jag har ett fåtal flaskor i källaren och bestämde mig för att unna mig en halvflaska från 2012.

Girardin ger ut två olika geeuze under samma namn, Gueuze 1882, där den ena har vit och den andra svart etikett. Det är samma öl i båda, men i flaskorna med vit etikett är ölet filtrerat och pastöriserat, medan flaskor med svart etikett innehåller ofiltrerat och opastöriserat öl. Båda Gueuze 1882 är en blandning av lambic som legat 12, 18 och 24 månader på fat. Eftersom den inte innehåller någon 3-årig lambic räknas de alltså inte som oude geuze, men vad gör väl det. Gott är det i alla fall.

Det här är en geuze som är mycket trevlig redan i sin ungdom men dess lagringskapacitet har också ett gott rykte om sig. Det bekräftade jag minst sagt när jag plockade upp en av mina flaskor från källaren. För att förstå åldern på ölet får man kolla på korken, på den finns ett årtal stämplat som anger ett bäst-före-datum som är ett år efter tappning. Om det som i min flaskas fall står H x 2013 på korken så är den tappad under 2012. Nio år gammal alltså vilket jag brukar tycka är en mycket trevlig ålder på geuze.

När jag drog av korken såg jag att en stor flisa glas hade slagits bort från flaskan precis vid mynningen. Eftersom flaskan har varit med om några resor och flyttar var det omöjligt att säga om det skett nyligen eller inte och jag blev lite orolig att det skulle ha lett till gasläckage. Men korken hade ju poppat så jag lugnade mig snabbt.

Ännu lugnare blev jag efter första sippen, inga spår av överdriven oxidation i smaken. Sen var det bara att njuta. Nio års vila har format denna geuze till en extremt elegant pjäs med mjuk syrlighet, polerad funkighet och en lättsam fruktighet som drar åt bokna äpplen. Samtidigt som det är elegant finns också ett stort djup.

Denna njuts fint i eget sällskap men den satt också väldigt fint ihop med lite plockmat i form av bland annat charkuterier, oliver och melon i den varma sommarkvällen.

Det är inte helt lätt att få tag på Girardin Gueuze 1882 Black Label men det finns några webbshoppar som har den. Man får räkna med att betala omkring €5 och uppåt för en halvflaska och omkring €9 och uppåt för en helflaska, inklusive svensk skatt men exklusive frakt. Reser man till Benelux kan man nog fortfarande hittade den på plats till lägre priser än så. Det kanske också kan finnas några flaskor på krogar som satsat på gott sortiment av lambic. Hade jag varit på jakt hade jag börjat leta på Pressklubben och Akkurat.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar