Veckans tips - Uerige Doppelsticke

, , Inga kommentarer

Altbier är en ganska ovanlig stil i sig, men har också två ännu ovanligare stilkusiner, nämligen sticke och doppelsticke som är kraftigare varianter av altbier. Det bryggeri man oftast tänker på kring dessa stilar är tyska Uerige som gör både en Sticke och en Doppelsticke och den senare har just lanserats i ett tillfälligt parti på Systembolaget. Veckans tips är att ta chansen att prova denna ovanliga och mycket goda öl.

Sticke är mörkare, starkare, beskare och lite mer humlig än en altbier, och en Doppelsticke är ännu mer av det hela. De ska dock inte vara söta utan precis som altbier ska de vara väl utjästa med ett torrt avslut. Sticke är dialektalt och betyder ungefär viskning och syftar till att gästerna viskade sinsemellan för att tipsa om att bryggaren hade varit lite ovanligt generös med ingredienserna den här gången. Doppelsticke är mer av ett modernt påfund och jag är osäker på om benämningen fanns innan just Uerige började använda den för en kraftigare variant av deras Sticke som skapades 2005 för den amerikanska marknaden.

En doppelsticke kan gärna liknas med en tysk variant av ett amerikanskt barley wine. Liknelsen är för Uerige Doppelsticke särskilt tydlig i inledningen som är kraftig och grovhyvlad med gott om malt och humle. Sedan kommer det tyska in med mer brödighet och rostade toner med lätt nötighet, och helt utan spår av kola- eller karamelltoner. Avslutningen är snustorr med rostad beska och mycket humlekaraktär som går åt det örtiga och gräsiga hållet.

Det är en kraftig men välbalanserad öl med mycket smak. Den faller knappast inom den lättdruckna kategorin utan bjuder på lite motstånd, men ett trevligt sådant och lär stå upp fint mot höstens grytor.

Jag har inte provat själv men det sägs att många uppskattar att lagra den i ett år för att runda av smakerna lite. Det ska jag nog ta och testa. Lagring i flera år har jag däremot svårt att se ge några roliga resultat.

Utöver omkring 500 flaskor kvar på hyllor finns det i skrivande stund drygt 150 flaskor kvar i webblagret så det bör inte vara några problem att lägga vantarna på någon flaska om man blev lockad att prova den.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar