Veckans tips - Budvar Tmavý Ležák

, , Inga kommentarer

En av höstens nyheter i fasta sortimentet är en mörk lager från Budvar som är riktigt läcker. Tjeckisk mörk lager, benämnt tmavý ležák eller bara tmavý i hemlandet, är en härlig stil som vi inte ser så mycket av här i Sverige. Stilen har anor mycket längre tillbaka än den ljusa pilsnern och det är ingne överraskning att Budvar tacklar stilen med bravur. Veckans tips är Budvar Tmavý Ležák.

Tmavý ležák är tjeckiska för just mörk lager och för den som är ovan vid stilen är den kanske närmast jämförbar med tysk dunkel. En tmavý är dock vanligtvis lite kraftigare i maltigheten än en typisk dunkel, med mer drag åt karamell och något mer rostade toner samt att de är mörkare i färgen än dunkel. Alkoholhalten tendererar att ligga i samma regioner som en typisk tjeckisk pilsner, det vill säga kring 5 % eller strax därunder.

Just Budvars variant klockar in på 4,7 % och är nästan svart med ett skum som drar åt lattehållet. Den bjuder på en smak som är både fyllig och förföriskt lätt som gör att den passar bra både som sällskapsdryck och till mat. 

Smaken har en brödig baston men breddar direkt med nötter, karamell, mörk sirap och en rostad ton som drar åt choklad snarare än kaffe. Man blir lite lurad till att tro att det ska vara lite sött då det är många smaker som man associerar med sött, men avslutningen är rätt så torr. Humlen är ganska tillbakadragen med en lätt örtig ton och en skönt balanserande beska som gör att man varken upplever det som jolmigt eller särskilt beskt.

Ska man ha den till mat går den fint till i stort sett all husmanskost jag kan tänka mig. Varför inte satsa på något centraleuropeiskt, som en schnitzel, långbakad fläskkarré eller en mustig köttgryta med paprika?

Och så priset! 16,90 kr för en halvliter. Svårt att klaga på!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar