Lagrat - 10-årig Samichlaus

, , 2 kommentarer


En av mina jultraditioner är att dricka en vällagrad flaska Samichlaus. Jag har länge haft fem års ålder som riktmärke men har varit nyfiken på vad som händer med längre lagring. En flaska har därför fått gotta till sig i källaren i ytterligare fem år och nu vid tio års ålder är det dags att testa hur en Samichlaus från 2011 mår efter så lång vila.

Samichlaus är ett öl som vinner otroligt mycket på att vila några år. Alkoholsticket försvinner och den stora sötman integreras mer med övriga smaker och blir inte lika påtaglig samtidigt som en fin nötighet utvecklas. Allt det här uppnås utan problem med fyra-fem års lagring. Kan tio år ge något mer?

Det första som slår mig är att det inte finns minsta tecken på ålderskrämpor. Det närmaste jag kan komma på är att kolsyran börjar bli märkbart låg, men det gör inte så mycket i den här sortens öl. Inga smakmässiga störningsmoment alltså. Allting är runt, mysigt och väldigt, väldigt gott.

Inga problem att låta den ligga så här länge alltså. Men, för som alltid finns det ett men, frågan är om det är värt de där extra åren. Är det någon mening att lagra det i tio år istället för fem? Jag är tveksam till det. Den stora vinsten med att lagra Samichlaus görs under de första åren. Jag skulle nog säga att en tioårig Samichlaus är liiite bättre än en femårig, men det känns så marginellt att det blir mycket svårt att försvara fem års extra väntan. Istället kan man se det som att det inte gör något om en flaska eller två blir kvar i källaren några år till bortom femårsdagen.

Jag valde att inte prova en femåring och en tioåring bredvid varandra av två skäl. Dels är det för mycket för mig att sänka två flaskor Samichlaus på en kväll (och även om jag ofta häller ut god öl i samband med provningar så drar jag gränsen vid att hälla ut lagrad Samichlaus). Dels tänker jag att skillnader som bara blir märkbara när man provar sida vid sida inte är så intressanta i praktiken utan då blir det mer av akademisk karaktär att hitta skillnader och likheter, vilket inte är så intressant för mig. Inte i det här fallet åtminstone.

Slutsatsen är alltså att lagrad Samichlaus är jäkligt gott både vid fem och tio års ålder.

2 kommentarer:

 1. Tjena!
  Jag läste nyligen med förtjusning ditt inlägg om Samichlaus.
  Jag skrev själv ett inlägg på min helt färska ölblogg om ditt inlägg. Hoppas du tycker det var ok. Givetvis länkade jag till ditt inlägg.
  Har du tid å lust får du gärna besöka min blogg Hantverksbira och länka till den i nåt av dina inlägg.
  https://vicke76.wixsite.com/hantverksbira/post/ölbloggen-portersteken
  Stay safe!
  Skummande hälsningar
  Victor

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset ska lagra mina fyra Samichlaus jag har kvar nu.

  SvaraRadera