Veckans tips - Bernard Kvasnicový Ležák

, , Inga kommentarer

Bernard Kvasnicový Ležák är en fantastisk P11 som just nu finns i tillfälliga sortimentet. Precis som vanligt från Bernard är det bra drag i beskan men samtidigt väldigt väl sammanhållet. En fröjd att dricka!

Kvasnicový betyder ungefär jästig och jag tror att det traditionellt beskriver en öl där man tillsatt ny jäst eller möjligen färsk vört i ett sent skede, men idag används nog begreppet oftast för att markera ofiltrerad öl. När jag besökte just Bernard för några år sedan (länk) beskrev de dessa öl som kort och gott ofiltrerade så i detta fall är det så det definitivt så det används. Vid det besöket provade vi igenom i stort hela portföljen och just deras P11, både filtrerad och ofiltrerad, var favorit då så det är väldigt kul att den dyker upp på Systembolaget nu även om det bara är tillfälligt.

Ölet har en för Bernard typisk smakprofil med en ren maltprofil med fint djup och dekoktionsmäskningens underbara spår, tillsammans med örtig humlearom och en framhävd beska som samtidigt är väldigt behaglig. En P11, alltså ett öl med stamvörtstyrka på 11 grader Plato, har i sina bästa utföranden en perfekt balans mellan en pigg friskhet och en lagom fyllighet som ger ölet stadga men ändå stor klunkabilitet. Så är fallet här.

För mig är det här ett öl som nästan är trevligast att ha som sällskapsdryck men det gör sig såklart fint till mat också. Man får bara komma ihåg att det är en aning lättare och köra det till mat som också är lite lättare.

Man får pröjsa 25,90 kr för en halvliter av denna bärs, vilket ju är ungefär samma pris som för de andra Bernard som finns på Systembolaget.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar