Glastest - Saison Dupont

, , 1 kommentar

Vilket glas som ger den bästa upplevelsen av ett öl är något som fascinerat mig länge och jag tänkte därför utforska vilka glas som är bäst för några av mina favoritöl. Först ut i den här serien är den fantastiska Saison Dupont som just har släppts på storflaska i fasta sortimentet och till den har jag valt ut fyra olika glas att prova ölet i.

Saison Dupont är sen länge ett favoritöl som levererar en perfekt och väldigt livlig blandning av fruktighet, brödighet och pepprighet som toppas med en lätt rivig beska. Fantastiskt måltidsöl dessutom! 

Eftersom jag råkar ha Duponts profilglas för Saison Dupont är det givet att ta med i den här uppställningen. Utöver det valde jag Spiegelaus tulpanglas Beer Tulip som är ett av de glas jag oftast dricker öl ur, glaset Sensorik från Sahm som jag gärna dricker belgisk ale ur och så Riedel Veritas Champagne som lite av en joker. På bilden är glasen från vänster räknat i ordningen Riedel Veritas Champagne, Spiegelau Beer Tulip, Duponts profilglas och Sensorik.

För att utföra testet har jag i samtliga glas hällt upp utan att vinkla glaset, med påfyllning efterhand tills jag nått den mängd jag tycker är lämplig för glaset. Hur mycket det är ser ni ju på bilden. Jag har provat ur varderas glas kort efter upphällning och igen när de stått en stund i glaset. En viktig del av hur ett glas påverkar intrycket är hur ölet rinner in i munnen och därför har jag förstås inte gurglat runt ölet utan bara druckit rätt upp och ner.

Något som märktes redan vid upphällning var att champagneglaset fylls av skum väldigt snabbt vilket gör det ganska opraktiskt till öl eftersom ölskum ligger kvar länge. Vid provning visade det sig också att det var alldeles för mycket kolsyra kvar för min smak, vilket gjorde det lite jobbigt att dricka. En joker som inte gick hem.

Duponts profilglas ger det mjukaste intrycket utan att för den sakens skull tappa den där härliga edgen som lyfter Dupont till en toppsaison. Direkt efter upphällning noterar jag särskilt att fruktigheten lyfts fram fint av glaset samtidigt som det är ett balanserat intryck. Efter lite väntan är fruktigheten inte lika tydligt lyft men balansen kvarstår. 

Sensorik och Spiegelaus tulpanglas ger ganska lika intryck, där båda ger lite mer riv i smaken och mindre fruktighet jämfört med profilglaset. Spiegelaus glas vinner över tid då det ger trevligare intryck när ölet stått en stund i glasen. Det glaset har också tunnare gods vilket jag tycker ger en trevligare känsla både för att hålla i glaset och att dricka ur det, fast om man föredrar tunt eller tjockt gods är väl lite av en smaksak.

För mig är profilglaset vinnare. Det är behagligt att både hålla i och dricka ur samt ger en väldigt bra upplevelse av ölet. Jag tror att en vinnande aspekt för mig är att det också är det glas där mest kolsyra har slagits ut. Saison Dupont har mycket kolsyra och det är en viktig del av upplevelsen men i de andra glasen blir lite för mycket kolsyra kvar trots hård hällning. Spiegelaus tulpanglas kommer på en mycket god andraplats. 

1 kommentar:

  1. Vill bara säga att jag uppskattar din blogg otroligt mycket. Väldigt informativ och lärorik utan att bli långrandig. Tack!

    SvaraRadera