Lagrat - Thomas Hardy's Ale 2015

, , 1 kommentar

Thomas Hardy's Ale gjorde en omstart 2015 och det är med spänning jag väntat på att se om den nya produktionen kommer kunna matcha den tidigare. Det krävs nämligen lite ålder för att visa dess verkliga potential. Nu med sex års ålder har det börjat hända grejer och det börjar bli ett trevligt barley wine att dricka även om det behöver ytterligare tid för att visa allt vad den kan.

För tre år sedan stämde jag av utvecklingen första gången (länk) och då var det som väntat fortfarande mycket ungt. Då blev planen att vänta tre år till och sen titta till igen. Där är jag alltså nu.

Sex års lagring är i min mening för mycket för de flesta öl, även om man bara kikar på de som passar att lagra, men för denna barley wine på 11,7 % som är gjord för lagring är det snarare ett minimum för vad som behövs för att börja göra ölet rättvisa. För tre år sedan kallade jag det för ett hyggligt barley wine med vissa kolatoner och lätt fruktighet men som saknar djup och mognad. Jag noterade också att det inte var särskilt sött eller fylligt.

Nu har det fått både djup och fyllighet och i smaken finns rikligt med kolatoner, tillsammans med tydliga toner av torkad frukt och råsocker. Inte mycket skvallrar om att dess alkoholstyrka är tvåsiffrig med god marginal, knappt ens någon värmande känsla i svalget.

Ändå finns en tydlig känsla om att det finns mer som ligger och väntar. Det saknas ännu den där mognade elegansen som man önskar, men det finns också en struktur i ölet som lovar att det håller för fortsatt lagring som kan locka fram den mognaden.

Så även om det här börjar bli trevligt att dricka nu kommer jag hålla på mina kvarvarande flaskor ytterligare några år. Den här gången väntar jag dock inte tre år till nästa, utan ett eller två år. Det är nu det börjar bli intressant att följa det här ölets utveckling lite närmare.

1 kommentar:

  1. Hej
    Jag har ca 30 olika årgångar från 1968 och framåt. Provade 1983 och 1993 för ett tag sen och alla tre som var med var överens om att det var det godaste vi druckit. Så fortsätt lagra

    SvaraRadera