Veckans tips - 3 Fonteinen Oude Geuze

, , Inga kommentarer

En av de bästa geuze jag vet är 3 Fonteinens Oude Geuze, alltså deras basprodukt och trotjänare. En fantastisk öl både ung och med ålder. Den finns dessutom i Systembolagets fasta sortiment så den är lätt att beställa om inte ens butiker i närheten har den på hyllan. Bra och tillgänglig öl, givet som veckans tips.

Just den här flaskan, från blend 113 säsongen 18/19, var det väldigt klent med kolsyra i även om den inte var helt platt och som ni kan se på bilden blev det inget bestående skum efter upphällningen. Jag öppnade en till flaska från samma blend för att kolla om det var ett generellt problem eller bara en enskild flaska, och den hade liknande låg kolsyrenivå. Det är sådant som händer med geuze, och troligen kommer den jobba upp lite mer kolsyra med tiden men vill man ha livlig geuze att dricka nu ska man nog undvika just den här blenden. Å andra sidan finns det de som menar att de får bättre utveckling på sikt när det här händer, så vill man lagra kan det vara läge att leta efter just denna blend.

Jag tycker alltid det är lite klurigt att beskriva hur geuze smakar. Visst brukar det finnas lite drag av ek, givetvis en tydlig men oftast behaglig syrlighet, en höaktig ton och ibland en fruktighet som drar åt antingen äpple eller citron. Det där med att säga att det smakar funkigt (eller stalligt, eller något annat som oftast syftar på tonerna som brett ger) är i sig en klurig term att använda då det ofta är ganska många olika smaker som omfattas av funk. Så är det givetvis snustorrt. Ändå tycker jag att det är något som saknas i en sådan beskrivning, en smak som är specifik för lambic som inte täcks in i det som skrivits ovan. 

Vissa geuze sticker ut lite mer, till exempel den från Boon som har en mjukare smak, men oftast är skillnaderna i balansen mellan de olika smakerna ovan samt i mer subtila delar så som funkens nyanser. 3 Fonteinen Oude Geuze har i alla fall en balans mellan dessa smaker som tilltalar mig väldigt mycket och som gör den både lättdrucken och intressant. Det är inte för snällt, men inte heller är det något som skaver. En mycket bra geuze, tycker jag.

Och så går den förstås fint att lagra. Uppemot 10-15 år är inga problem, men man behöver inte alls lagra den så länge för att få en fin utväxling.

3 Fonteinen Oude Geuze på storflaska finns också i fast sortiment, fast knappt i några butiker. Men det gör att det går fort att beställa den till sin butik.

För lillflaskan får man ge 69,90 kr för 37,5 cl, vilket är ett bra pris för en riktigt bra geuze på dagens marknad.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar