Veckans tips - Oppigårds Golden Ale

, , 2 kommentarer

Oppigårds Golden Ale är en trotjänare bland svensk hantverksöl och i år har den funnits i 15 år. Oppigårds har gjort en kraftigare jubileumsutgåva av denna öl som släpps på storflaska på Systembolaget nu på fredag, men jag vill passa på att lyfta fram den vanliga Golden Ale. Det är ett fantastiskt öl i sin enkelhet och som jag gärna vänder mig till när jag vill dricka öl till maten.

När den kom var den bland de tidigare svenska ale att använda amerikansk humle. För många som började nosa på lite nya ölsorter under 00-talet var det nog en av de första kontakterna med moderna humlesorter. Redan 2006 kom den i Systembolagets fasta sortiment och har bott där sen dess, och där har den varit en av Oppigårds storsäljare i många år. Det är ingen överdrift att säga att den har har varit ett öl som lagt grunden till deras framgång.

Golden Ale är egentligen en ganska enkel historia, brygd på pale ale-malt och ljus karamellmalt samt humlad med East Kent Golding och Cascade, men den har också sin styrka i den enkelheten. Den har lite härlig stuns i smaken och en ganska tydlig beska men känns ändå balanserad och framförallt väl sammanhållen. Och som sagt, ganska enkel och mycket välgjord.

Det är också det som gör den så lättarbetad i matsammanhang. Det finns lite maltkropp som står upp mot maten och kan möta lite stekytor, samt en beska som friskar upp vilket inte ska underskattas. Det är kanske inte den där typen av öl som ger fyrverkerier i matkombinationerna utan mer av en arbetshäst som är en härlig måltidsdryck till en bred samling av maträtter. 

Min första kontakt med den var i slutet av 00-talet och jag minns tydligt att det var till en middag, och det var kärlek vid första klunken. Visst har jag glömt av den i perioder då det fokuserats mycket på att prova nya öl eller djupdyka i någon öltyp men jag har alltid återkommit till den. En riktig trotjänare, även om den ibland lever ett liv lite utanför ölets mediabrus.

Man får ge 22 kronor jämnt för en flarra på 33 cl och den finns på hyllan i typ samtliga Systembolagsbutiker. Väl värt!

2 kommentarer:

  1. Känns som ett emblem för bryggeriet: att lyckas göra enkel, men gedigen, välbalanserad och välsmakande öl i nyare stil. Det finns något "tyskt" över Oppigårds.

    Det var ett par år sedan jag köpte golden ale - nu ska jag minsann köpa ett flaskor igen!

    SvaraRadera