Om bryggeriet Bernard

, , Inga kommentarer

I december släpper tjeckiska Bernard sin Amber Lager i Systembolagets fasta sortiment och med anledning av det vill jag berätta lite om bryggeriet som jag besökte tidigare under året. Då det inte är något av de största tjeckiska bryggerierna glöms det ibland bort när man pratar tjeckisk öl, men det är oförtjänt då de kan koka riktigt bra bärs.

Bernard ligger i staden Humpolec, tio mil sydöst om Prag. Bryggartraditionen går långt tillbaks, ända till 1597 då ett bryggeri startades i ett av stadens första byggnader. Genom åren bytte bryggeriet ägare många gånger och förstatligades sedan under kommunisteran. När Tjeckien privatiserade flera av statens tidigare tillgångar under 1991 så köpte Stanislav Bernard, Josef Vávra and Rudolf Šmejkal bryggeriet i Humpolec för motsvarande 2 miljoner euro. Mycket av utrustningen var då rejält nedgången efter en lång brist av underhåll.


Eftersom man köpte ett existerande bryggeri där man trots utrustningens dåliga skick kunde börja brygga öl på en gång blev man det första privata bryggeriet att få ut öl på marknaden efter kommunismens fall. Med hjälp av en aggressiv billboardkampanj och just det faktum att de var det första privatägda alternativet kunde man sälja 10 miljoner liter öl redan första året. Sedan följde en lång kamp för att få igen den stora investeringen och samtidigt rusta upp bryggeriet. Under 2001 gick Duvel Moortgat in som delägare och fram till 2010-talet dubblerades volymerna för att sedan ta fart ordentligt under de senaste åren då de växt med ytterligare cirka tio miljoner liter för att under 2016 producera 31,5 miljoner liter.

Det kan låta ganska mycket men i det öltörstande Tjeckien utgör de en ganska liten del av marknaden. Störst är förstås Pilsner Urquell-koncernen (eller möjligen var, jag är lite osäker på hur den ser ut efter försäljningen till Asahi) som 2016 hade hela 43 % av den inhemska ölmarknaden, följt av Molson-Coors-ägda Staropramen med 16 % och Heinekenkoncernen, som bl a äger Krusovice, Starobrno och Breznak, med 12 %. Statligt ägda Budvar ligger ett snäpp efter på 8,6 % och Bernard ännu längre ner i listan med 1,7 %.


Bland de större tjeckiska bryggerierna är Bernard troligen de som håller liv i flest av de traditionella metoderna. Ölet bryggs med golvmältad malt från ett eget mälteri samt Saaz-humle. Dubbeldekoktionen är given och efter jäsningen pumpas ölet över till separata, liggande lagringstankar. Den punkt som bryggeriet själva allra helst framhåller är det faktum att de inte pastöriserar sina öl. 

Bernard släpper också flera av sina öl i både filtrerade och ofiltrerade varianter, varpå produktkatalogen blir ganska omfattande. Det finns klassiskt utförda tior, elvor och tolvor i både filtrerade och ofiltrerade versioner, en mellanmörk tolva (vilket är den som kommer på Systembolaget), en mörk tolva, en alkoholfri öl, en IPA med tjeckisk humle och en ale som de kallar Bohemian Ale som är en slags tjeckisk tolkning av belgisk ljus och stark ale. Deras tia, som är något av tjeckernas motsvarighet till folköl på så sätt att det är öl med något lägre alkohol och som ses som mer vardagligt, står för hela 46 % av försäljningen.

För egen del håller jag deras elva som bäst i portföljen, följt av deras mellanmörka och mörka skapelser. Bra lageröl med mycket smak och med sting i beskan hos de ljusa varianterna. Deras IPA och Bohemian Ale är kul att prova någon enstaka gång men är inte den typen av öl som jag återkommer till, vilket beror mer på koncepten än utförandet.

Det ska dock sägas att jag då har provat deras öl på bryggeriet där de var riktigt färska. Betydelsen av färskhet för ett lageröl kring 5 % är stor, vilket ibland glöms bort i all hets kring färsk IPA, men förhoppningsvis kommer de i gott skick till Systembolagets hyllor.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar