Årets julölsfavoriter: Sigtuna Midvinterblot

, , 2 kommentarer

Nu när vintern börjar smyga sig på och julen snart nalkas tänkte jag att det vore trevligt att presentera de julöl jag tycker bäst om lite närmare. Jag tänkte börja med en gammal favorit som efter ett litet uppehåll är tillbaka i produktion, nämligen Sigtuna Midvinterblot som i år finns i det lokala julölssortimentet.

Om jag inte minns helt fel var det till julen 2014 som Midvinterblot släpptes senast och då liksom nu var det en av mina favoriter bland julölen. De senaste två åren har jag istället hört folks besvikelse över att vara utan Midvinterblot, men nu är den alltså tillbaka om än "bara" i lokalsortimentet. Den går dock att beställa till butiker i hela landet.

För er som inte minns Midvinterblot sen senast rör det sig om en imperial porter på 8 % som bryggts med muscovadosocker. Jag tycker dock inte att den är lika fruktig som jag minns den, utan nu har den mer betoning på de rostade smakerna samt en lätt lakritston som lär komma från muscovadosockret. Även om det var tre år sedan jag drack den sist är det så att man instinktivt fnular på om de ändrat något i jäsningen.

Trots att jag upplever den som lite annorlunda är det ändå en av årets roligare julöl bland de som går att få tag på i hela landet. Den bör få komma upp i nästan rumstemperatur för att bli som allra bäst. Då lyfter nämligen nyanserna runtomkring det rostade, vilket gör smakintrycket bredare och mer utfyllt. Balansen blir då också som allra bäst.

Jag tenderar att föredra de lite kraftigare julölen och Midvinterblot är förstås inget undantag. Den är däremot inte någon av de allra starkaste julölen och blir därför ett fint alternativ när man vill ha julöl med lite tryck i men vill slippa att den kryper upp kring tio procent.

2 kommentarer:

 1. Jag beställde några stycken så fort jag såg att de fanns. Jag har kvar en gammal i källaren också har jag för mig, får gå ner och kolla årtal om det står på den.
  Rekommenderas varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det står årtal, men om den har (ungefär) likadan etikett som årets är den från 2014, om det är den silvriga etiketten med ett tassavtryck och med 8 % är den från 2013, har den silvrig etikett och är på 9 % är den från 2012 och om den är på halvlitersflaska och på 10,1 % är den från 2011, vilket var första utgåvan.

   Radera