Fläskkotlett, svampsås och Cuvée Prestige Cidre de Lalobbe

, , Inga kommentarer

Så här års finns det gott om svamp i såväl folks frysar som i matbutikerna och ett enkelt sätt att använda dem är förstås att göra svampsås. Men vad ska man matcha svampsåsen med för öl? Jag vill faktiskt föreslå att man, åtminstone när man har såsen till fläsk, vänder sig till cider istället. Just nu finns Cuvée Prestige Cidre de Lalobbe från Les Vergers Captaine på hyllorna som är en grym match till fläskkotletter med svampsås.

Les Vergers Captaine drivs av Etienne och Martine Captaine som på fem hektar i franska Ardennerna odlar 40 olika cideräppelsorter. Just Cuvée Prestige har gjorts på sena äppelsorter, som har odlats jordmånar med lera och kalksten. På 8 % har den fin fyllighet och bjuder på mycket fruktiga smaker som drar åt söta snarare än det bittra, men som också har en fin balanserande syra.

Att äpple och fläsk går bra ihop är ju knappast någon hemlighet, och egentligen inte heller att äpple och svamp passar fint tillsammans. Så det ligger egentligen ganska nära till hands att en fläskkotlett med svampsås går fint ihop med en bra cider. Att det är enkelt förtar förstås inte att det var väldigt gott.

Jag körde på en svampsås i klassiskt utförande, där jag använde trattkantareller och för att ge en liten extra skjuts till kombinationen med cidern så tillsatte jag även en skvätt calvados i såsen.

Svampsås (4 portioner):
400 g svamp t ex trattkantareller
Några matskedar finhackad lök, t ex schalottenlök eller rödlök
Smör
1 msk sherryvinäger
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk calvados
Salt och peppar

Fräs lök och svamp i ordentligt med smör tills vätskan som svampen släpper har kokat bort mer eller mindre helt och hållet. Tillsätt sherryvinäger och låt den koka in som hastigast. Pudra sen över mjölet och rör ut det i svampen. Häll på mjölk, grädde och sprit och rör om. Låt koka upp och småputtra i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Cuvée Prestige Cidre la Lalobbe är en tillfällig lansering och en flaska á 75 cl går på prisvärda 99 kr. Passa på att haffa en flaska eller två innan de är slut. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar