Årets julölsfavoriter: Svenska klassiker

, , Inga kommentarer

Bland de okryddade svenska julölen finns tre självklara klassiker, tre stycken som också är några av mina favoriter. Det är förstås Nils Oscar Kalasjulöl, Oppigårds Winter Ale och Jämtlands Julöl. Jag har växt upp med de här ölen som givna alternativ till jul och skulle jag bara få välja en eller några få öl att ha till julen skulle de här tre ligga väldigt bra till.

Jag är uppväxt med att Jämtlands Julöl är julölet med stort J, julölens julöl och det självklara inköpet. Det var inte bara den första julöl jag någonsin drack, det är också en av de första tre-fyra öl jag kommer ihåg att jag smakade på hemma. En av de öl som förde vidare min pappas ölintresse till mig. Den har med andra en stor personlig mening och det finns fortfarande en stark nostalgi kring den för mig. Det hindrar mig inte från att säga att den har haft sina dippar en del år, men i år tycker jag att den är tillbaka på en väldigt hög nivå.

Här finns väldigt tydlig inspiration av brittisk winter warmer och ölet bjuder på en mångfacetterad maltighet där man hittar knäck och djupare karamelltoner, lätta rostade smaker, choklad, mörk sirap, en lätt liten rökighet och en mörk fruktighet. Allt det här kommer tillsammans med den nästan jordiga tonen som är typisk för brittisk humle och en ytterst lätt citruston.

Nils Oscar Kalasjulöl är en av ganska få julöl från de svenska småbryggerierna som inte är en ale. De kör istället på en öl som går åt wienerlagerhållet, med rund och lite knäckig smak men ändå med viss stramhet. Den är också humlad med såväl klassisk som nya-världen-humle, utan att gå överstyr i doseringen, vilket ger en humleton med intressant och lite ovanlig kryddighet som tillsammans med den fina maltkroppen slår an en julig ton. Otroligt bra öl till julbordet, dessutom.

Jag är uppväxt i Dalarna så under många jular har även Oppigårds Winter Ale varit ett givet inslag. De döpte den till Winter Ale för att flaskor som stod osålda efter jul inte skulle bli helt osäljbara, men eftersom den tenderar att sälja slut helt och hållet en bit innan julafton har det tricket inte blivit så användbart. Den är humlad med humlesorterna som kom att kallas för C-humlen, dvs Cascade, Chinook och Centennial, vilket ger en bred citruston som bryter av karamellnyanserna i ölet men även feta smaker i maten om man har den som måltidsdryck.

De här tre ölen fungerar också fint efter varandra på julbordet, med Kalasjulölen inledningsvis till sill och dylikt, Oppigårds Winter Ale till mellanrätterna och så Jämtlands Julöl till de varma kötträtterna. En god svensk jul!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar