Lagringsexperiment: Boon Mariage Parfait Kriek 2008

, , Inga kommentarer

Det slog mig att det var längesen jag testade någon av de lite äldre flaskorna i källaren, så idag gick jag ner och kikade efter något gott att välkomna att helgen med. Jag såg snabbt flaskan med Boon Mariage Parfait Kriek från 2008 och kände direkt att det var precis vad jag var sugen på. Om den nu var i någon vidare form fortfarande?

Jag minns inte ens hur jag har fått tag på flaskan, men jag har haft den länge och det var den enda jag hade kvar av den här ölen. Boon Kriek Mariage Parfait görs på 18 månader gammal lambic som får gotta till sig med ordentligt med körsbär, 400 gram per liter för att vara exakt. Ibland hör man om att fruktsmaker försvinner med ålder, något jag själv säkert också sagt, medan andra säger att fruktsmakerna till och med kan bli tydligare med lite ålder.

Här var körsbärssmaken fortfarande mycket tydlig, men med mindre fyllig bärsmak än när den är lite färskare. Efter alla år i flaskan har syrligheten börjat ersätta den rondör som bären kan ge, även om bärsmaken fortfarande är tydlig. Mer smak av lambic får också komma fram när bärens fyllighet får stå tillbaka lite.

Överlag har det blivit en mycket intressant kriek som är lite mer vuxen och mogen i attityden och inte så mycket körsbärssaft som de kan vara när de är färska (vilket också är gott, men på ett annat sätt). En öl som utvecklats på ett trevligt sätt alltså, givet att man uppskattar den här typen av lite mindre fyllig bärighet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar