Big Drop Brewing - bara alkoholfritt

, , Inga kommentarer

I dagarna lanseras något så kul som en alkoholfri stout i Sverige. Det är brittiska Big Drop Brewing, som satsar helt och hållet på alkoholfri öl, som ligger bakom den alkoholfria ölen som de kort och gott kallar för Milk Stout. Jag träffade grabbarna bakom ölet för några dagar sen och fick höra mer om deras satsning på ett bryggeri som bara gör alkoholfri öl.

Företaget startades av juristen Rob Fink som i sitt jobb ofta var ute på puben med kunder. När han fick barn ville han dricka alkoholfritt om dagarna men insåg att det alkoholfria utbudet på den brittiska marknaden var väldigt begränsat. Sagt och gjort så drog han igång efterforskningar kring att brygga alkoholfritt öl och några månader senare var företaget igång. Själva bryggningen står dock Johnny Clayton, tidigare huvudbryggare på Wild Beer, för och just nu bryggs ölen på Lines Brewing i Caerphilly i Wales. Under nästa år hoppas de dock kunna komma igång med ett eget bryggeri. De gör inte någon öl med mer alkohol i, utan satsar fullt ut på alkoholfritt öl.

För närvarande brygger de förutom stouten också en lager, en pale ale och en kryddad ale, men det har inte varit helt enkelt att ta fram recepten.
-Man får glömma bort det mesta man lärt sig kring receptskapande av olika stilar. När man gör dem alkoholfritt får man följa en annan regelbok för att få rätt balans i smakerna, berättar Johnny.

Det finns många sätt att göra alkoholfri öl på och Big Drop har valt den något ovanliga vägen att helt enkelt göra en svag vört som får jäsa ut med en vanlig jäst. För att kompensera lite för den lägre restsötman görs alla öl med laktos (vilket är en sockerart som inte jäses ut av vanlig öljäst). Trots det är alla fyra öl rätt så torra i smaken. Dessutom används vete, havre och råg i de olika ölen. I just Milk Stout använder man även krossade kakaobönor (nibs) för att lyfta de stoutiga smakerna.

Milk Stout släpps alltså i Systembolagets alkoholfria sortiment nu på fredag den 1 december och lär även dyka upp på en del matvarubutiker. Man kommer aldrig ifrån att alkohol har en smak och munkänsla i sig som inte går att ersätta, men utöver den skillnaden fanns inget som avslöjade att den skulle vara något annat än en vanlig milk stout. En god milk stout dessutom. Den här ölen vann också silver i World Beer Cup i kategorin "smaksatt stout och porter", där den alltså hade konkurrens av öl med alkohol i. På Systembolaget kommer den att kosta 19,90 kr för 33 cl.

Porter och stout utgör ju inte direkt det största segmentet på Systembolaget, utan utgör ungefär en halv procent av deras ölvolymer. Sen är frågan om det återspeglar sig i det alkoholfria sortimentet där sortimentet är lite annorlunda. Därför är det lite svårt att sia om hur bra en sådan här öl kommer sälja men det ska bli kul att följa.

Stouten är den smakmässiga stjärnan i deras sortiment, men de andra ölen är inte heller så dumma. Lagern är visserligen något tunn men ändå mer spännande än flera av de andra alkoholfria lagerölen man kan hitta. Deras Pale Ale klår konkurrensen i den stilen med en härlig humleprofil. Den lider lite av den typiska metalliska tonen som lätt uppstår i välhumlad öl med liten maltbas, men det är ändå överkomligt. Den kryddade alen blir väldigt julig för en svensk då den är kryddad med kanel, nejlika, ingefära och muskotnöt, det vill säga nära våra pepparkakskryddor.

De fortsätter även att utveckla fler alkoholfria öl till portföljen, bland annat en imperial stout som ska bli betydligt kraftigare och sötare i smaken än deras Milk Stout. Vad som dyker upp i Sverige återstår väl att se, men deras importör Åkesson Vin verkar taggade på att lansera så mycket de kan här.

Och namnet Big Drop? Det står för "A big drop in alcohol without a big drop in flavour". Det kan jag hålla med om när det gäller stouten.

Med alkoholfri öl avses här öl med max 0,5 % alkohol i.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar