Ölrecension: Fuller's Imperial Stout

, , 1 kommentar

När Fuller's gjorde ett samarbete med ölskribenten Melissa Cole blev resultatet en imperial stout med torkade rosenknoppar. Idén är att tankarna ska föras till marmeladkonfekt, det man på engelska kallar Turkish delight, som har rosenvatten som en traditionell smaksättning. På fredag släpps Fuller's Imperial Stout på Systembolaget igen och jag har tagit tillfället i akt och recenserat den.

Man kan tycka att Fuller's brukar hålla sig ganska traditionella i sina skapelser, men faktum är att de använder en del ingredienser utöver de vanliga. Bland annat svartpeppar i deras Imperial IPA som släpptes nyligen och så rosenknoppar i Imperial Stout som släpps nu på fredag. Dessutom är den humlad med bland annat Centennial, vilket är lite oväntat i en stout från Fuller's.

Givetvis är allt detta gjort med måtta. Här handlar det om att bygga på nyanser, inte ta över smaken. Man utvecklar och erbjuder något lite annorlunda utan att frångå grundprinciperna om balans och smakfullhet.

Så när man häller upp Fuller's Imperial Stout och tar sig en sniff är det ingen explosion av rosenvatten och citrusosande humle i doften. Först noterar man det mjukt rostade med toner av choklad och kaffe. Sen hittar man en mörk fruktighet, som av plommon och körsbär, och toner av karamell och kola.

När man smakar på ölet slås man först av den mjuka munkänslan. Sen kommer smakerna med mjukt rostade toner i spetsen följt av karamell och den mörka fruktigheten, följt av en touch av lakrits. Det var längesen jag åt marmeladkonfekt men här börjar man förstå tanken med att försöka få smaken åt det hållet. Det blir lite samma typ av fruktighet som den sortens godis har och kombinerat med munkänslan påminner ölet lite om just marmeladkonfekt.

Det är en kraftfull öl och de dryga tio procenten sätter sina spår, men det är inte en öl som är tung att dricka. Den utmanar sådär lagom mycket för att man ska sippa på den långsamt och finna den intressant hela vägen.

Fuller's Imperial Stout släpps på Systembolaget imorgon fredag (3/11) i en upplaga om 13 000 halvlitersflaskor som kommer att kosta 64,90 kr styck.

1 kommentar:

  1. Verkar som om engelsk öl är på väg att få ett uppsving igen. För 10-15 år sedan fanns det mycket olika öl från öllandet nr 1 på bolaget att köpa ( i 50cl form ) eller vad tro du??

    SvaraRadera