Ölrecension: Oppigårds Grim Lager

, , 3 kommentarer

Idag var det premiär för Oppigårds Grim Lager som är bryggeriets första stora satsning på en traditionell lager. Det märks att de plockat upp en del erfarenhet av traditionell lagerbryggning efter exempelvis sina samarbeten med Gänstaller, för Grim Lager har en hel del kvalitet i en erkänt svår stil av öl. Jag provade den under kvällens premiär på Akkurat och var mycket nöjd.

Det här ölet har passande nog fått sitt namn efter ett gammalt fotbollslag, IK Grim, från samma trakt som Oppigårds. Varför är det då passande? Jo, dels spelade Oppigårds grundare Björn i IK Grim som liten och dels ligger Oppigårds nya bryggeri på marken som tidigare var IK Grims hemmaplan. Laget finns nämligen inte längre, men nu lever namnet kvar i Grim Lager. 

Grim Lager är brygd på svensk pilsnermalt samt en liten giva av ljus karamellmalt från Tyskland. Därtill är den humlad med Saaz, Tettnanger och Saphir, det vill säga en mix av tysk och tjeckisk humle. Slutligen är det kalljäst med en tysk lagerjäst följt av en lång lagringsperiod, vilket kan tyckas vara givet men som är långt ifrån självklarheter för många av de lageröl som görs på moderna bryggerier. När ölet planerades var det också tal om att dekoktionsmäska ölet men i slutändan beslutade man sig för att nöja sig med en stegmäskning för att undvika alltför långa bryggdagar.

Ölet är helt klart (på bilden ovan ser den något disig ut vilket beror på kondensen på glaset) och ljusgult med ett kritvitt skum. Man ska dock inte luras av utseendet, det här är betydligt intressantare än merparten av öl som har ett liknande utseende. Här finns nyanserade brödiga toner med en lätt dragning åt mer lantligt bröd med en härligt seg skorpa, tänk nybakat levainbröd. Råvarorna får skina ordentligt, och det inkluderar förstås humlen som bjuder på mjukt örtkryddiga toner och hö följt av en fin beska.

En elegant och välnyanserad lageröl som hittar rätt på de flesta punkter. Det når inte riktigt upp till de allra bästa centraleuropeiska lagerölen, bland annat för att maltnyanserna inte bär genom riktigt hela smaken på det sätt som jag skulle önska, och därför hamnar betyget högt men inte bland de allra högsta.

För den som vill testa Grim Lager ges chansen under helgens Örebro Öl- & Whiskyfestival, eller så kan man testa den på Akkurat där det är den nya huslagern. Den lär väl dyka upp på fat lite här och var så småningom och i början av nästa år kommer den också att dyka upp på flaska i Systembolagets beställningssortiment.


3 kommentarer:

 1. Men snälla vännen dricker du pilsner i pintglas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det framgår av artikeln att jag drack ölet på Akkurat, och det är så de serverar den om man ber om ett stort glas. Väljer man deras lägre serveringsvolym får man den i ett annat sorts glas.

   Radera
 2. Nu på burk på Systembolaget, I alla fall bolagen relativt nära Bryggeriet.

  SvaraRadera