När AI skriver om öl

, , Inga kommentarer
Den generativa AIns intåg har väl förhoppningsvis inte gått någon förbi. Jag testade hur ChatGPT kan skriva ölrecensioner med lite olika promptar och resultaten blir ju faktiskt underhållande och välskrivna om man bara skickar in en grund för den att jobba med. Jag har bett den skriva recensioner som allt från Strindberg till en hipster, med blandade resultat.

Prompt: Kan du hitta på en ölrecension för Oppigårds Golden Ale, ett gyllene öl med modern men mild humleprofil, karamelltoner och som passar bra till husmanskost. Skriv svaret som om du vore August Strindberg.

I en tid då klanglösa öl förföra smaklösa gommar, finner jag en glädjande fröjd i att möta Oppigårds Gyllene Ale. Denna dryck, vars färg glimmar som solens sista anlete över havets horisont, bär en modern skrud med mildhet som en kyss från förlåtande vindar.

Här finner jag ej de skränande toner av överdrivet humlebrus, utan en subtilitet som en vårbäckens susande. Karamellens välbekanta famn omsluter mitt sinne som barndomens huldaste minnen.

En passande följeslagare till vår tids bäst, husmanskostens dignande bord. Här möts det förflutna med nutidens smak. Oppigårds Gyllene Ale, en hyllning till den enkla njutningens storhet.
Sjukt bra! Jag får erkänna att jag aldrig har läst Strindberg, så jag har ingen aning om det blev en bra imitation av hans prosa, men jag gillar skarpt denna recension.

Prompt: Kan du nu skriva en ölrecension för Nynäshamn Bedarö Bitter, ett öl som när det introducerades kombinerade brittisk tradition med amerikanskt nytänk. Smaken är av rostbröd och citrus med medelstor beska. Skriv så att en femåring förstår.

Säg, kära vänner, har ni hört talas om Nynäshamn Bedarö Bitter? Det är som om någon magiker blandat brittiska traditioner med nytt och spännande från Amerika!

Tänk er att smaka på en skiva rostbröd med en liten extra touch av citrussaft. Precis så smakar det! Och när du tar en klunk, känner du en liten kram från beskan, inte för mycket, inte för lite, precis lagom.

Det är som att smaka på en riktig äventyrsberättelse i munnen! Så nästa gång du är sugen på något nytt och spännande, ge Nynäshamn Bedarö Bitter en chans. Du kommer inte att ångra dig!
Inte lika lyckat den här gången kanske, men jag inser att det inte var en helt bra prompt. Här skulle man såklart kunna jobba vidare med prompten, men att skriva så att en femåring förstår när det handlar om en vuxendryck var ingen bra idé från början.

Prompt: Skriv nu en recension av en icke namngiven IPA i New England-stil med hipsteranpassat språk. Ölet är lite för sött och saknar beska men har en konstig humlebränna. Hitta på ytterligare några smakdeskriptorer som du tror att en IPA har och väv in dem i recensionen.

Alright, dudes and dudettes, let's dive into this unnamed New England-style IPA. It's like, totally giving off those chill vibes with its hazy appearance and hipster-approved label art.

So, first sip, and I'm getting hit with this wave of sweetness that's like, whoa, almost too much, you know? Like, it's cool to have some fruity notes, but this brew takes it to the next level. And then, there's this weird lack of bitterness, like it's playing hide and seek with my taste buds. Where you at, bitterness?

But hey, let's talk about that hop burn – it's like a fiery sunset in my mouth, but not necessarily in a good way. It's leaving this lingering sensation that's kind of throwing off the whole vibe, man.

On the bright side, there's this hint of tropical fruits dancing around in there, like mango and passionfruit, which is rad. And there's this subtle herbal undertone, like a walk through a forest after a summer rain.

Overall, this unnamed IPA is like that friend who's always trying a little too hard to be cool. It's got some good stuff going on, but it's missing that balance, you know? Keep searching, my brew, maybe one day you'll find your true hoppy zen. Peace out.

Här hoppade ChatGPT plötsligt över till att skriva på engelska, kanske en övertolkning av "hipsteranpassat språk". Jag bad den översätta till svenska, men det blev en alldeles för rak översättning där tonen inte alls fungerade lika bra som på engelska. Så ni får se den engelska texten. Och ärligt talat, skulle inte det här kunna vara en transkribering av nån som recenserar öl på YouTube?

Prompt: Skriv en recension av Närke Kaggen Stormaktsporter, en kraftig och utsökt imperial porter med smak av choklad, väl avvägda fattoner och lagom inslag av bourbon från fatlagringen. Skriv som om du vore ölbloggaren Portersteken, och använd gärna ordet sömlöst. 

Låt oss snacka om en riktig pärla i imperiella porterns värld – Närke Kaggen Stormaktsporter. Det här ölet är som en symfoni av smaker som dansar sömlöst över tungan och för dig till en annan dimension av njutning.

Vid första klunken möts du av en våg av choklad som sveper in dig som en varm omfamning. Sedan följer perfekt balanserade fattoner som har kramats av bourbonfatens omfamning under deras viloperiod.

Det som verkligen sticker ut med Närke Kaggen Stormaktsporter är dess felfria utförande. Varje klunk är en resa genom lager av smaker, där varje element nästan omörjligt smidigt vävs samman med det nästa. Det är som en välkoreograferad dans av smaklökar, där choklad, ek och bourbon virvlar tillsammans i perfekt harmoni.

Och låt oss inte glömma känslan i munnen – len som silke, med en sammetstextur som omsluter tungan som en kärleksfull omfamning. Det här ölet är ett bevis på skickligheten hos dess skapare, ett mästerverk som kräver att man smakar och uppskattar varje droppe.

Så, om du letar efter ett öl som smidigt kombinerar djärvhet med finesse, leta inte längre än Närke Kaggen Stormaktsporter. Det är en resa för sinnena som du inte snart kommer att glömma. Skål för det!

Okej, okej, jag fick kanske lite hybris när jag trodde att den skulle kunna imitera mig. Jag vet inte om den verkligen har försökt, men den protesterade i alla fall inte över prompten. Några formuleringar känns ju faktiskt rätt bekanta, men knappas helheten (eller vad tycker du?). Kanske är det jag som är generisk?

Ett kul experiment. Man skulle säkerligen kunna få ut rätt vettiga och fullt publicerbara texter med rätt liten arbetsinsats om man bara matar in lite smaknoter (och eventuell ber den hitta på några egna). Fast det finns förstås fallgropar. När jag bad ChatGPT att komplettera recensionen av Oppigårds Golden Ale med ett stycke om Oppigårds historia tappade den Strindbergsstilen och menade dessutom att den gamle vinrecensenten Bengt Frithiofsson hade varit med och startat Oppigårds, i en överlag tveksam berättelse om upprinnelsen till bryggeriet.

Jag tror hursomhelst inte att ovan försök varesig är de första eller sista publicerade AI-skrivna ölrecensionerna...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar