Beer butt chicken

, , 9 kommentarer
Det må verka lite ovärdigt för en kyckling, trots att den är slaktad, att få en ölburk upptryckt i sig, men det resulterade tamejtusan i den godaste helgrillade kycklingen jag ätit på bra länge, och kul var den att laga också. Jag hade aldrig hört talas om beer butt chicken tills för några veckor sen då jag råkade se ett recept på det, men det verkar inte vara helt ovanligt i USA. Jag bestämde mig i alla fall för att prova det inom en snar framtid, och där är vi nu. Hur ska man förresten översätta rättens namn till svenska? Ölrumpekyckling?


Tillagningen är i alla fall inte särskilt svår och man behöver egentligen bara en hel kyckling på ca 1,5-2 kg, en ölburk och lite kryddor. Börja med att göra en kryddblandning och gnugga in kycklingen ordentligt med den. I mitt recept skulle man blanda ihop en tesked vardera av spiskummin, fänkål, chilipulver, paprikapulver och råsocker med salt, peppar och en skvätt olivolja, vilket blev gott. Sedan dricker man ur ungefär hälften ur en ölburk och sedan trär man på kycklingen på burken. Att dricka av ölen först är ett viktigt steg! Förutom att det gör kocken lite gladare så tar det kortare tid för en mindre mängd öl att värmas upp och börja förångas. Jag vet inte riktigt hur mycket valet av öl påverkar slutresultatet. I receptet stod det Budweiser men jag tog en Bishops Finger istället för en ljus lager. Om inte annat så får man som kock en godare halv öl att dricka. Skjuts in i ugnen på 200 grader tills kycklingen är klar. Min kyckling vägde ungefär 1,7 kg och behövde ungefär 70 minuter i ugnen. Jag ställde kycklingen i en långpanna för att tjäna någon extra centimeter i höjdled, och då gick den precis in i ugnen med plåten på nedersta hacket.

Jag tyckte det räckte utmärkt att bara servera lite sallad, bröd och småplock som oliver och fetaost till kycklingen, mer än så behövdes inte. Och så förstås en god öl i glaset!

9 kommentarer:

 1. Gillar dom här avslappnade öl plus mat-inläggen du skriver! Någon gång ska jag testa något av dina recept.

  SvaraRadera
 2. Nice one Johan! I've actually tried this twice already this summer using indirect heat on the BBQ - once with beer and once with wine. Both were delicious, with the meat really falling off the bone. I'm sending your picture to the head brewer of Shepherd Neame - he's probably never seen a can of his Bishops Finger stuffed up a chicken's arse before :)

  SvaraRadera
 3. Kul inlägg! Undrar om det fungerar med en Imperial Stout? En kriek kanske?

  SvaraRadera
 4. Darren, you can include my address with the picture so he knows where to send me his thanks for a good laugh ;) With the wine, did you just stuff a wine bottle in the chicken? My recipe specifically said can, so I didn't dare to do try with a bottle.

  Gyllenbock, en kriek kan nog funka bra om det nu funkar med flaskor också. Fast kriek på burk finns ju i Belgien annars :) Imperial stout tror jag blir lite slöseri med bra öl, men en vanlig stout/porter kan man ju ta. Jag övervägde att ta en burk Guinness men vågade inte riktigt då jag inte visste vad som händer med widgeten i ugnsvärmen.

  SvaraRadera
 5. Ser lite absurt ut men det låter gott... :)

  SvaraRadera
 6. En på jobbet snackar jämt om det där. Att köra på grillen som Darren säger.
  Låter spännande!

  Fast hon brukar även hälla kryddor i ölen.

  SvaraRadera
 7. Ja, man ska väl helst grilla i en klotgrill med lock och lägga mer kol på sidorna så man får en riktigt jämn värme från alla håll. Men eftersom jag, och säkert fler med mig, inte har någon klotgrill så fick det bli ugnen istället :)

  Kryddor i ölen får jag pröva nästa gång. För en nästa gång blir det :)

  SvaraRadera
 8. I actually emptied a can of 3.5% something or other (please note I said emptied, not drank) and used that to pour some white wine into. I also threw in some crush garlic cloves and some sprigs of sage too for good measure. It was delicious! I added herbs and garlic to the beer and that worked nicely too. I actually tried a sip of the beer after extracting it carefully from the chicken's arse and it would have made a fine base for a sauce it you add a splash of cream and reduce it a bit.

  SvaraRadera
 9. Då jag vid tillfällen säljer grillar så är detta något som ligger mig smaskigt om hjärtat. Weber har ett kycklingtillbehör likt detta annars som man fyller med öl, whiskey, kryddor och liknande och sedan sticker på kycklingen över. blir sjukt bra med rätt värme och tillbehör.

  SvaraRadera