Ölprovning med kryddig mat

, , Inga kommentarer
Jag är just hemkommen från en liten ölprovning med kryddig mat som jag har hållt i ikväll med mina kollegor. Jag lagade en mexikansk bönsoppa med focaccia, pasta alla puttanesca och buffalo hot wings med gräslöksdippsås till. Till detta hade jag valt ut sex öl i olika stilar att prova till. Jag valde att hålla lite mer bredd på ölen istället för att enbart välja öl som jag själv tycker om till dessa maträtter. BrewDog 77 Lager, Weihenstephaner Hefe Weissbier, Samuel Adams Black Lager, Belhaven Wee Heavy, Maredsous 8 och Sierra Nevada Torpedo Extra IPA blev i alla fall de öl som hamnade i provningsglasen.

Tysk veteöl är ju något som funkar till det mesta, men här trodde jag den skulle få det lite tufft ändå. Visserligen tyckte jag själv också att den bara var okej till alla maträtterna, men de flesta andra tyckte den passade utmärkt till alltihopa. En deltagare var nästan lyrisk över hur gott det var med veteöl.

Det var också rätt många, däribland jag, som tyckte att Sam Adams Black Lager fungerade bra med de flesta rätter. De ganska mjuka rostade och chokladiga tonerna, den svaga sötman och den väldigt milda beskan utgjorde en väldigt fin och len kontrast till den kryddiga maten. Wee Heavy har ju liknande egenskaper men gick inte hem lika bra, för min egen del tror jag att det var den lite högre alkoholhalten som inte gick hand i hand med kryddhettan.

BrewDogs lager var det ganska blandade åsikter om. Själv tyckte jag att dess humliga smaker gick hand i hand med kryddorna i soppan, men det var flera som inte alls höll med. Sedan tyckte jag att den gjorde bort sig helt med både kycklingen och pastan, medan vissa tyckte att det var bra kombinationer. Överlag var det nog ändå den öl vi diskuterade minst, trots meningsskiljaktigheterna. Tråkigast öl på provningen helt enkelt?

Maredsous 8 var den öl som klarade sig sämst till maten då det var glest mellan de positiva orden för den. Jag hade inte druckit den innan och hade tänkt mig att den skulle ha lite mer jästig kryddighet, men jag tyckte mest den hade estriga frukttoner att komma med. Kanske borde jag ha gått på min första tanke, Westmalle Dubbel, istället. Men det Maredsous egentligen sprack på var att kryddorna i maten lockade fram alldeles för mycket alkoholsmak i ölet. Bortsett från det funkade den faktiskt rätt bra, men just de närmast spritiga smaker som kom fram drog ner den väldigt mycket.

Torpedo tyckte jag var den bästa ölen till alla maträtter, men det kanske grundar sig lite i att jag tycker det är en väldigt god öl annars också. Många andra på provningen var inte vana vid så pass humlade öl och hade lite svårt för den, men några positiva ord utöver mina egna fick den i alla fall.

Min slutsats efter provningen var därför att gillar man välhumlade öl så är dessa ofta bra val till kryddig mat medan en mörk lager är ett bättre alternativ om man inte är lika förtjust i humle. Och som vanligt funkar weissbier till det mesta...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar