Barrunda i Brooklyn

, , Inga kommentarer
Tørst
När jag åkte till New York för några veckor sen hann jag inte bara med resans huvudmål Brooklyn Brewery. Det blev också några barbesök runt om i Brooklyn och framförallt i stadsdelen Williamsburg. Man kan hitta mycket god öl utan att gå runt till de mer specialiserade barerna men här är tips på några ställen man inte bör missa.

Brooklyn Brewery har ju ett eget taproom som är öppet på helgerna. Vill man dit när det är någorlunda lugnt är det nog vid öppning på söndagar som är det bästa alternativet. Härlig stämning, öl för fem dollar vilket är rätt så billigt för att vara New York och allt som oftast några specialare påkopplade. 

Inte långt därifrån ligger Mug's Ale House, ett ställe som hängt med länge i ölsvängen och som har ett stort och bra utbud av fatöl. Stället känns typiskt amerikanskt med football rullandes på TV-apparaterna, flipperspel, öl som serveras i trista shakerpintglas och stammisar som gärna pratar lite öl med andra besökare. Utbudet är huvudsakligen amerikanskt med mycket östkustöl men också med mer långväga gäster. Man kan lätt bli sittandes länge, även om man beställer ölen i mindre glas.

Lite åt andra hållet från Brooklyn Brewery men fortfarande inom kort gångavstånd ligger Tørst som drivs av dansken Jeppe Jarnit Bjergsø, också känd som Mikkels tvillingbror och mannen bakom Evil Twin. Trots namnet är det här inte riktigt stället som man kommer till för att hinka pilsner utan för att dricka lite mer exklusiva, och mer kostsamma, öl på fat. Även om den avskalade skandinaviska designen kanske inte är så vanlig på pubar här i Sverige känner man sig ändå genast som man hittat en del av Skandinavien i Tørst. 

Småglas hos Dirck
I samma område hitta man en till krog med skandinaviskt tema, åtminstone till namnet. Bryggpuben Dirck the Norseman ligger mittemellan Tørst och Brooklyn Brewery och den luftiga lokalen är hem till bryggeriet Greenpoint Beer and Ale Co som gör en del riktigt bra öl med sköna namn. Här väljer man mellan ett gäng olika glasstorlekar vilket gör att både tickern och pintdrickaren blir nöjda. Namnet är mer skandinaviskt än själva puben, som är mer amerikanskt luftig och skinande, med stora fönster som släpper in eftermiddagssolen till den milda grad att man kan se bartendrarna jobba med solglasögon på.

Jag tog också en svängom på de klassiska haken på Manhattan och även om jag var väldigt nöjd med Blind Tiger Alehouse måste jag säga att Brooklyn är en betydligt trevligare del av New York att ta en barrunda i. Förutom Brooklyn Brewery ligger också det haussade Other Half i Brooklyn och deras öl är rätt så vanliga att hitta på fat. De har också ett eget taproom som är öppet på helgerna, men se till att vara där i tid då det är litet och snabbt blir (över)fullt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar