När fler och fler bryggerier köps upp

, , 3 kommentarer
De senaste dagarna har vi hört om inte mindre än ytterligare tre bryggerier i USA och Storbritannien som köpts upp av AB-InBev, ett av ölvärldens största företag. Så låt oss ta en liten funderare på vad det kan innebära för den växande småbryggerimarknaden i Sverige och det stora landet i väst.

Ser vi till Camden Town så har det inte kommit som någon överraskning för särskilt många i den brittiska ölvärlden att de säljer när chansen kom. Deras öl har varit mer "populistiska" än de typiska småbryggerierna på de brittiska öarna och har sålts med aggressivare marknadsföring. Visserligen var de med och bildade United Craft Brewers tidigare i år (som de annonserat att de nu lär få lämna) men helt överraskande är det alltså inte.

Med den här minivågen av uppköp börjar det höras röster om vi kanske är på väg mot ett nytt 50-tal där ett fåtal storbryggerier är allt som finns på marknaden. Då är det läge att påminna sig om att det visserligen var uppköp av mindre bryggerier som la in dödsstöten, men det stora slaget i USA kom med förbudstiden, vars effekter märktes långt efter att alkohol tilläts i USA igen. Att några bryggerier i USA köpts är en droppe i oceanen med tanke på att det finns över 4000 stycken och att det nu finns fler bryggerier än det någonsin gjort i USA. Sverige å sin sida lär slå sitt rekord inom några månader.

Visst är det så att storbryggerierna säkerligen kommer använda de uppköpta småbryggerierna till att slå ut konkurrenter på de mindre marknaderna, men tillväxten är så stor att det på det stora hela inte kommer spela så stor roll. Dessutom, när bryggerier köps upp för fantasisummor är det knappast avskräckande för fler att starta upp. 

Ser vi till Sverige har det egentligen bara skett ett signifikant uppköp de senaste åren och det var när Galatea köpte in sig i Sigtuna Brygghus. De största inhemska bryggeriföretagen, Spendrups och Carlsberg Sverige, har istället satsat på att öppna egna småbryggerier i form av Gotlands (som sedan flera år är ett självständigt företag) respektive Nya Carnegie. Därtill Galatea som med hjälp av Sigtunaaffären fått ett hem åt S:t Eriks och så de något mindre Cask och Wicked Wine som har öppnat CAP respektive Mohawk. 

För tillfället har alltså de större företagen i branschen redan intressen i småbryggerier, som de skaffat sig på mindre vis. Internationella jättar som AB-InBev och Heineken har inte samma närvaro på den svenska marknaden som de har i USA och Storbritannien och att de skulle börja försöka köpa bryggerier här känns därför inte särskilt troligt. Kanske en större risk då att AB-InBev köper upp hela Carlsberg med allt vad det skulle innebära.

För att uppköp ska gå igenom krävs förutom en köpare också en säljare. Bland de större småbryggerierna i Sverige nu syns Oppigårds, Nils Oscar, S:t Eriks/Sigtuna, Jämtlands och Nynäshamn. Oppigårds har just gått ut med att deras bryggeri inte är till salu och känner jag Nynäsfolket rätt gäller det dem också. Det finns helt enkelt intressen som är viktigare än massor med pengar. Jag tror inte heller Nils Oscar skulle vara intresserade av att sälja och S:t Eriks/Sigtuna ägs redan av Galatea. Jämtlands har jag lite för dålig koll på för att uttala mig om men, utan att säga något ont om Jämtlands, tror jag inte de är den typen av bryggeri som ett storbryggeri skulle vara intresserat av att köpa.

Det finns säkert bryggeriägare där under som skulle vara intresserade av att sälja till rätt pris, men vad skulle det egentligen göra om några köps upp? Den typen av lockelse kan som sagt få fler att våga satsa.

3 kommentarer:

  1. Du missar att såväl Carlberg (Backyard Brew) som Spendrups (Brutal Brewing) och Åbro (Bron) satsar på egna "craft"-varumärken. Det är en annan väg att gå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade dem i tankarna men tog inte upp dem här då de inte riktigt känns som att de konkurrerar om samma kunder, utan snarare fyller det där rummet mellan "craft" och "makro", det som ibland kallas för "crafty". Det är ju även något som t ex de stora amerikanska/multinationella företagen gör (t ex Blue Moon). Det är också öl som bryggs på de stora bryggerierna snarare än på en mindre bryggerianläggning som ägs av de stora.

      Radera
  2. Är det inte också så att Carlsberg är en stiftelse? Vilket väl gör det mer eller mindre omöjligt att köpa ut på samma vis som ett företag? Jag har dålig koll på juridiken men det känns som om Carlsberg skulle bytt ägare för länge sen annars.

    SvaraRadera