Lagringsexperiment: Old Stock Ale 2009-2014

, , Inga kommentarer
Old Stock Ale från North Coast är en sådan där öl som släppts på Systemboalget varje sensommar sen ett gäng år tillbaka. Jag har byggt upp en liten vertikal från 2009 och framåt och nu när det inte dök upp någon 2015 kändes det som ett bra läge att bränna av den där vertikalen. Visade sig att det fanns en ganska skarp gräns mitt i vertikalen.

Ja, den där gränsen dras mellan 2011 och 2012. Bra öl rakt igenom men just mellan de ölen blev det ett tydligt hopp i lagringstonerna som plötsligt blev väldigt tydliga. Samtidigt gick det en tydlig röd tråd genom årgångarna där man mellan de tre nyare årgångarna kände ungefär lika stor skillnad för varje år, och dito i de tre äldre flaskorna. Däremellan var alltså hoppet desto större.

Sex flarror öl som alla ligger mellan 11,5 och 11,9 % är förstås inget som man klämmer i sig själv utan något jag provade med lite sällskap. Det varierade kring bordet vilken årgång man föredrog, men vi hade väldigt liknande sensoriska analyser av ölen. Vilken man tyckte bäst om berodde helt enkelt på hur mycket lagringstoner som man tycker är optimalt.

Själv gillade jag 2010 allra bäst då jag hittade det där lilla extra i den. Mjukt, fylligt och massor med nyanser av kola, fudge och karamell utan att på något sätt bli sliskigt eller eldigt. Ett ordentligt djup i nyanserna fanns även i 2009 och 2011 men just 2010 hade lite extra tryck i allt. 

Grundölet sken igenom i alla öl och även om utvecklingen var tydlig och lätt att följa var det ingen helomvändning i ölets smaker, utan ett sakta mognande. Ett öl som man definitivt kan ha gott samvete över att ställa ner i källaren.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar