Klassöl i fasta: Nils Oscar God Lager

, , 2 kommentarer

Här vilas inte på lagrarna (pun intended) utan det här med att uppmärksamma bra öl i det fasta sortimentet drar vi igång på en gång. Först ut en öl som varit med mycket länge, nämligen Nils Oscar God Lager. En stiltypisk dortmunder från ett av Sveriges bästa lagerbryggerier som har fått finslipas i många år givetvis inte alls dumt.

I fjol hade jag förmånen att prova lite God Lager direkt ur lagringstanken och det var en av de bästa ölupplevelser jag haft med svensk öl. Jag hade jag hängt med på ett studiebesök på bryggeriet för de bryggare som gästade festivalen Stora Öl Små Bryggerier som Nils Oscar var värd för det året. Jag minns att jag sa till en av de gästande bryggeriägarna att det där minsann var en målbild om de skulle ge sig på att ta fram en lager. Det står jag fortfarande för.

Dortmunderstilen verkar inte vara så värst uppskattad bland den nya generationen ölälskare. Den maltiga och något återhållsamt humlade lagertypen ligger rätt långt ifrån de suröl, humlebomber och saison som är det nya svarta just nu. Dessutom associerar nog många stilen med massproducerade lageröl.

En välgjord, klassisk dortmunder är dock riktigt god och just God Lager hör definitivt till de mer välgjorda exemplen. Bland de svenska ölen i stilen är det kanske den allra bästa. Mjukt och fylligt maltig med generösa brödiga smaker och en lätt avslutande beska med örtiga toner. Välrundad, prickfri och med lite spets, utan att det blir en pils av det. Serveras i mitt tycke helst vid ganska låg temperatur för att behålla en bra balans och inte låta de maltiga tonerna ta allt för stor överhand. 

Dessutom är det en riktigt bra matöl, liksom de flesta öl som håller hög kvalitet. Grym till både kräftor och svensk husman. Så länge maten inte är alltför kraftig kommer den också gå ner till det mesta utan att det blir några konstiga smakkrockar.

God Lager var 2014 den mest sålda svenska lagerölen från ett mindre bryggeri, med strax under 300 000 sålda liter, och en av endast två öl från svenska småbryggerier som kom in på Systembolagets topp-100-lista för öl.

2 kommentarer:

  1. Intressant just det där med färskheten då ju exempelvis Nya Carnegiebryggeriets flasköl sällan kommer upp i samma klass som samma öl på kran när man är på plats.

    SvaraRadera
  2. Sven-Davud Svensson16 december 2015 kl. 17:22

    Nils Oscar God Lager är en av mina lagerfavoriter. Man blir aldrig besviken på den.

    SvaraRadera