Ölrecension: Lindemans Oude Gueuze Cuvée René Special Blend 2010

, , 2 kommentarer

Lindemans är kanske mest känt för sina fruktade lambics som kanske inte får det traditionella lambichjärtat att dunka snabbare, men de har också några öl under beteckningen Cuvée René som är traditionellt framställda. Ifjol släppte de så en Special Blend där man blandat en geuze av fyra år gammal lambic och en liten portion ung lambic. Några hundra flaskor av denna limiterade utgåva letar sig till Systembolagets släpp i nästa vecka, och då kan det vara läge att vara snabb om man vill få tag på en egen.

Till den här ölen har Lindeman använt 10 000 liter lambic som fylldes på foeder av ek under 2010. Fyra år senare blandades det med en mindre portion ung lambic och buteljerades på totalt 15 000 flaskor. 576 av dem letar sig fram till Systembolagets vinkällarbutiker på fredag nästa vecka (5/2).

Jag fick tag på en flaska i Köpenhamn (för ganska mycket mer än de 119 kr den kommer att kosta på Systembolaget) häromveckan. Givetvis testas den nu inför släppet så vi vet om det är något man vill lägga sina pengar på.

Som vanligt med Lindemans är korken exceptionellt kort, så man behöver inte borra ner korkskruven alltför långt när man ska dra upp korken. När man häller upp sin belöning är det en gyllengul och lätt disig öl med stort vitt skum som hamnar i glaset. Om inte färgen skvallrar om att det är en stor andel åldrad lambic i blandningen så gör doften, och inte minst smaken, det. 

Ektonerna och den djupa funken som utvecklats med flera år på trä i sällskap med alla mikroorganismer avslöjar sig direkt. Den livliga kolsyran ger ett fräsch intryck tillsammans med syran och blandar upp de i övrigt mogna tonerna med något mer ungdomligt. Ändå är det den åldrade lambicen som dominerar smaken med sin torra, nästan lite jordiga smak.

Det är däremot inte den mest komplexa eller skarpa geuzen utan en snällare och mjukare variant. Drie Fonteinen Oude Geuze som finns i ordinarie sortiment till ett i stort sett identiskt literpris är till exempel ett par snäpp bättre, liksom Boon Oude Geuze Mikkeller Blend som kommer i samma tillfälliga släpp som denna blend. Men blandningen är klart annorlunda och vill man få lite bredd i sin lambicsamling är den ett givet köp. Gillar man geuze ser jag ingen som helst anledningen att avstå i vart fall.


2 kommentarer:

 1. Vet du om denna bara släpps i vinkällarbutikerna eller kommer det även gå att få tag på den på nätet?

  //A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer gå att beställa online till andra butiker också.

   Radera