Lagringsexperiment: 3 Fonteinen Oude Geuze 2002 & 2013

, , 4 kommentarer
Att geuze kan lagras ett tag är ingen hemlighet. Så varför inte passa på att dra in en gammal pava 3 Fonteinen Oude Geuze när man hänger på Akkurat? Och varför inte dra in en någorlunda ny flaska samtidigt att jämföra mot? Nä, just det, så det var ju bara att tuta och köra. Så här gick det.

3 Fonteinen Oude Geuze är just nu den enda geuze vi har i ordinarie sortimentet och därmed den enklaste att köpa på sig om man vill spara undan några flaskor av denna säregna ölstil. Att det råkar vara en av de allra bästa i stilen, särskilt bland de regelbundet producerade exemplen, gör förstås inte saken värre.

Innan man börjar lagra kan det förstås vara värt att testa om man nu gillar den med lagring, något man bland annat kan göra på Akkurat. Jag drog in en flaska från 2013 och en från 2002 för att testa lite lagring och lite mer lagring.

De första åren är enbart positiva, men inte med jättestora skillnader. Smakerna får samla sig något. Det är fortfarande ungdomligt med en pigg och fräsch smak men också med en viss mognad. Citrustonerna och eken är mer välintegrerade och den lilla spretighet som ibland kan upplevas i en färsk flaska är bortblåst.

I den äldre flaskan har det hänt en hel del. Fortfarande något man känner igen som samma öl men med en del lagringstoner som sätter en annan karaktär på ölet med lätta sherrytoner. Dessutom med betydligt lugnare kolsyra än i unga flaskor. Den håller fortfarande fint och har enligt mig inte börjat gå tydligt utför.

Däremot är det ju en fråga om man föredrar ungdomlig fräschör eller det mogna djupet. Under den här provningen tyckte jag den äldre var att föredra i mitt dåvarande humör, medan jag nog skulle ta en yngre flaska om jag stod inför valet i skrivande stund.

Och just det, om någon undrar så skiljer det bara 50 kr mellan just dessa flaskor  i Akkurats prislista. 185 kr versus 235 kr. Inte särskilt dyrt att ge sig på att testa lite själv alltså.

4 kommentarer:

  1. Inte dyrt? Det kostar ju bara 59kr hos SB. Det är ungefär 200% vinst per flaska (3x dyrare).

    Tar man en belgisk exempel, öl som kostar 2,50 EUR i en Delhaize marknad kostar ibland bara 3,50 EUR i en pub. Även i A La Mort Subite skulle det inte kosta mer än 5-6 EUR.
    Varför så stor skillnad i Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att vara Sverige är det inte dyrt. Det påslaget är normalt på svenska krogar. Den här flaskan var ju dessutom lagrad i två år vilket gör det till ett bra pris, med svenska mått mätt alltså.

      Finns många anledningar till att det är dyrare i Sverige. Höga skatter och arbetsgivaravgifter, tvång på kök för att få serveringstillstånd, mm.

      Radera
  2. Sen får vi komma ihåg att flaskorna som Johan provade på Akkurat var 75cl och alltså inte 37,5cl som finns på systemet för 59kr. Motsvarande på SB skulle alltså ligga säkerligen på dryga hundralappen och då är inte 189kr speciellt dyrt. Sen är det i Belgien så att alkoholskatten är en bråkdel av Sveriges plus att du inte kommer hitta 3F flaskor på Delhaize.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, flaskorna jag provade var 37,5 cl båda två. Man kan även se volymsangivelsen på etiketterna på bilden i artikeln.

      Radera