Hygge i huvudstaden - Brewski och Dry & Bitter på Fermentoren

, , Inga kommentarer

Ibland blir en krogkväll bara sådär fantastiskt rolig. I torsdags var det en sådan kväll på Fermentoren i Köpenhamn när Brewski och Dry & Bitter smällde på 10 öl var på kranarna. Fantastiskt bra öl rakt igenom men framförallt grymt härlig stämning med massor av sköna människor och flera nya vänner.

Det kändes inte som det då, men så här i efterhand inser jag att vi var där i tio timmar. Tio timmar på ett och samma ställe säger för mig att det var ett sant kvalitetshäng. Att beta sig igenom de 20 ölen var ett sant nöje i sig självt, med rejält hög lägstanivå och många toppar bland ölen. Instant classics som Brewski Pen!s Colada, humlejuice i form av Dry & Bitter Christian Bale Ale och mörka makter i Mental Gloryhole löste av varandra.

Men det var alltså också en afton av idel härligt sällskap. Koncentrationen av fist-bumps, skålar och high-fives låg på rekordnivå. Skratten fyllde lokalen och sorlet överröstade musiken. Glädjen som god öl skänker växte exponentiellt. Det var, som man säger på danska, hygge. Väldigt mycket hygge.

Som kanske framgått var det en pangkväll att minnas länge. Jag har till och med en liten "souvenir" som hjälper mig att minnas den. När två excentriskt klädda och smått vilsna amerikaner frågade om de kunde ta de lediga stolarna vid vårt bord bjöd in till att sitta ner med oss. Det slutade i mycket av ovan nämnda skålar och fist-bumps. De var inte där för eventet utan hade mest bara ramlat in på en för dem random bar för att ta en öl. Visade sig att dessa herrar, Matthew och Thomas, kom från Venice Beach och driver Late Sunday Afternoon som tillverkar scarfar. Och så fick jag en näsduk som de tillverkar.

Lika random var det att en bekant hemifrån var i stan för ett jobbmöte och svängde förbi en stund för att hänga och dricka god bärs. Lite mindre random var det kanske att Todd och Jared från Cigar City Cider & Mead var där i och med att de är inblandade i Slim Pickens Cider & Mead som hade sin första cider med på en extrainsatt kran. De bidrog oavsett till många high-fives och skratt.

Så höll jag nästan på att glömma att Fermentorens sköna delägare Jay ställde sig och fixade BBQ, för en extra guldkant på kvällen. En eloge för det.


Nåja, det här är trots allt en ölblogg och även om det finns en stor poäng i att lyfta fram hur trevligt man kan ha kring god öl på en bra bar kanske jag ska nämna något mer om ölen.

Brewskis kvartett med berliner weisses var alla mycket bra. Varianten med att tillsätta pastöriserad fruktpuré i den färdigjästa ölen, som alltså gör att frukten inte är med i någon jäsning, bevarar massor av fruktsmak. En del tycker kanske att det är fel väg att gå men faktum är ju att det blir mycket likt det traditionella sättet att servera berliner weisse, där man vid servering tillsätter fruktsirap till grundölen. Den här kvällen hade de med sig Pen!s Colada med ananas och kokos, Norwegian Forest Metal from Sweden med jordgubbar, hallon och svarta vinbär, The Blackening med bara svarta vinbär och så Kathakwa Coffee med, you guessed it, kaffe. Köper man konceptet har jag svårt att se att man inte skulle gilla alla dessa.

Vidare hittade vi en favorit bland en trio saisoner i Dry & Bitter Mahalo, med en lätt men härlig modern humlearom samt lätta fruktdrag från tillsatt ananas. Även i nästa trio fanns en bra ananasöl, nämligen en tokfärsk Ananasfeber, men den drog jämnt med Christian Bale Ale som levererade en grym humlepunch. 

Bland de tyngre ölen avlöste toppölen varandra med öl som Uprising IPA, Sacred Oat Oatmeal Stout, Still Lifestyle Coffee Porter och Mental Gloryhole. Den sistnämnda får nog utses till den största favoriten, kanske för att jag älskar kokos. Det är nämligen en imperial stout med kokos (och kaffe) som får riktigt mycket utrymme. 

Två unga bryggerier som redan levererar på hög nivå och som har många spännande planer. Att både Dry & Bitter och Brewski hör till Skandinaviens mest spännande bryggerier just nu bekräftades i torsdags. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar