Nöjesguidens Ölmässa

, , Inga kommentarer

Idag och imorgon arrangeras Nöjesguidens Ölmässa på Nordic Light Hotel i Stockholm. Utställarna är inte riktigt så Stockholmscentrerade som man kan tro (men nästan), lokalen ligger på krypavstånd från T-centralen och ölen är lagom tempererad. Bor man i närheten och är intresserad av öl finns alltså inte särskilt många ursäkter att inte gå dit. Under mässans första pass hittade jag följande favoriter.

För det första har mässan bytt lokaler sedan ifjol och arrangeras nu på Nordic Light Hotel, som ligger på Vasagatan mellan Kungsbron och huvudingången till T-centralen. Oavsett om man bor i Stockholm eller reser in från förorter eller ännu längre bort är det väääldigt nära att gå när man väl kommer av tåget eller tunnelbanan. 


Eftersom årets lokal är lite luftigare än ifjol känns det lite glesare mellan utställarna för en fjolårsbesökare men å andra sidan har man också mer svängrum för armbågarna. En annan nyhet är att man inte har ett personligt glas, utan man får ett nytt glas varje gång man beställer ett smakprov och kan bara ställa ifrån sig sitt gamla glas, som plockas upp av flitiga diskplockare. Väldigt bekvämt för besökarna, men det finns en baksida. Det verkar inte finnas några sköljstationer och att dricka vatten blir därför inte ett lika naturligt inslag i ens besök, vilket har en förmåga att påverka hur mycket man orkar med att prova.

Utställarna är relativt Stockholmscentrerade, men det finns också några lysande undantag från västkusten i form av Beerbliotek, All In och Brewski. Alla tre har med sig mer än en intressant öl och var och en av dem förtjänar därmed ett utdraget besök. Vad helst man inte har provat från denna trio är värd ett provsmak, med urval utifrån de stilar man själv gillar givetvis.

Bland de mer lokala utställarna sticker Sthlm Brewing ut med ett flertal intressanta öl. Särskilt deras Dryhopped Sour, Hallon Sour och Supersaison som alla smakar förträffligt. Överlag en av mässans mest intressanta utställare med massor av intressanta öl bland sina tiotal öl att smaka av.


Vill man bryta av med något icke-svenskt kan man vända sig till Galatea och/eller Great Brands som har en varsin monter med lite importöl. Bland nyheterna hittar man bland annat senaste fatlagrade versionen av Old Stock, den här gången på rågwhiskey, samt en ny passionsfruktswit från Avery som smakar förträffligt. Missade man Oskar Blues IPA på SBWF får man dessutom en ny chans här, med burkar som inte är mycket mer än en månad gamla. Passa på!


Till sist en liten uppmaning till de som tror att de inte gillar humlesorten Sorachi Ace. Prova Brooklyn Lord Sorachi, något av en "imperial"-variant av deras saison Sorachi Ace, och se om ni gillar den. Humlen kommer fram på ett helt annat sätt. Hur man använder humlen spelar ju, såklart, stor roll och här blir det inget dill och kräftspad. Värt att prova!


Sen ifjol har mycket blivit bättre med Nöjesguidens Ölmässa, så som läget och glassituationen som verkligen är att hurra för, men bristen på vattenkranar och att det är så långt till (de köfria) toaletterna drar ner något. Klart värt ett besök ändå!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar