3 Fonteinen Hommage till Systembolaget

, , Inga kommentarer
Som en del kanske har märkt har det börjat dyka upp en del flaskor av Drie Fonteinen Hommage på några krogar här och var i landet. Nu har importören Brill & Co också bekräftat att det kommer att dyka upp några hundra flaskor på Systembolaget under våren. Det kommer dock att kosta en slant om man vill få tag på en flaska av vad som rankas som världens tredje bästa fruktlambic.

Hommage bryggdes första gången 2005 efter att Drie Fonteinens grundare Gaston DeBelder gått bort. Sonen Armand DeBelder som tog över verksamheten i slutet av 90-talet gjorde då Hommage till sin fars minne. Det är en lambic med 30 % hallon samt 5 % körsbär. Sedan den första batchen har den bryggts två gånger till och det lär vara den tredje batchen, som buteljerades i somras, som släpps på Systembolaget i vår.

Importören Brill & Co fick in 600 flaskor och släppte hälften till krogar medan andra hälften kommer till Systembolaget. Exakt släppdatum är ännu inte spikat men det troligaste är att det blir under mars eller april. Flaskorna som är på 75 cl kommer kosta 319 kr styck men då är det också Ratebeers tredje bästa fruktlambic man får. På Ratebeer är det endast Cantillon Blåbär och Drie Fonteinen Framboos som har högre poäng inom stilen.

319 kr gör den förvisso till en av de dyraste ölen i ett tillfälligt släpp som jag kan erinra mig under de senaste åren, men samtidigt är det en speciell och svårfunnen öl. Om det är värt det? De få flaskor jag har provat från tidigare batcher har varit mycket, mycket bra. Å andra sidan har det pratats en del om att det funnits plåstersmak i vissa flaskor, men skulle det vara något man upplever i en flaska man köper från detta släpp är det bara att reklamera till Systembolaget och få pengarna tillbaka. De allra flesta har inte haft problem med det dock. Jag tror inte flaskorna kommer bli stående på hyllorna hursom.

Det är intressant hur den lilla portionen körsbär får så stort genomslag i smaken och det märks verkligen att det inte bara är hallon som tillsatts till denna öl. Skillnaden mot en ren hallonlambic är slående. Är man intresserad av lambic och har pengar att lägga är det är ett släpp man inte vill missa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar